Test horčíc 2014

Publikované v časopise 4/2014

Vylepšuje fádnu či nevýraznú chuť mnohých potravín. Bez horčice doma v špajzy to proste nejde. Otestovali sme 14 plnotučných a tri špeciálne vrátane jednej s označením detská. K pozitívnym zisteniam patrí, že žiadny z výrobkov neobsahoval umelé farbivá, aj keď sú v horčici povolené. Polovica výrobkov sa zaobišla aj bez chemických konzervantov. Slabou stránkou boli chuťové vlastnosti testovaných horčíc.

Horčica, anglicky mustard, je z latinského mustum ardens, čo doslova znamená „musí páliť“. Čo tvrdili už starí Rimania, to požaduje aj česká potravinárska vyhláška – horčica musí mať pálčivú, výraznú chuť. Splňujú tieto chuťové požiadavky horčice predávané v českých obchodoch? Len niektoré, ako ukázal náš test. Do neho sme zaradili 14 výrobkov s označením horčica plnotučná a tri horčica špeciálna, z nich jedna bola určená deťom.

Okrem senzorického hodnotenia sme horčice podrobili aj chemickým analýzam. Zaujímalo nás, či výrobky obsahujú umelé farbivá a v akom množstve sú v nich obsiahnuté konzervanty. Tiež sme zisťovali, či horčice spĺňajú požiadavky na surovinové zloženia, ktoré sú stanovené potravinárskymi predpismi – minimálny obsah sušiny a tuku, maximálny obsah kyseliny octovej a tzv. piesku. Pieskom sú v tomto prípade mienené látky obsiahnuté v popole spálenej potraviny, ktoré sa nerozpúšťajú v kyseline chlorovodíkovej. Plnotučná horčica musí okrem toho mať najmenej päť percent cukru, pre horčicu špeciálnu žiadny limit na obsah cukru stanovený nie je.


Horčice plnotučné (porovnat)

Horčice špeciálne (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Horčice špeciálne (3 výrobků)
poslední aktualizace: 26.3.2014
Horčice plnotučné (14 výrobků)
poslední aktualizace: 26.3.2014


Prihlásiť