Test grilovacích klobás 2015

Publikované v časopise 8/2015

K letu a obdobiu prázdnin neodmysliteľne patrí grilovanie. Na horúci rošt sa dá položiť prakticky čokoľvek od ovocia a zeleniny cez mäso až po údeniny, ktoré je možno kúpiť celoročne. Pretože sa však na trhu objavujú špeciálne grilovacie edície, ktoré sú dostupné len v letnej sezóne, rozhodli sme sa podrobiť ich odborným analýzam. Do laboratória sme poslali 16 druhov bravčových grilovacích klobás a zisťovali, koľko mäsa obsahujú. A rozdiely sa našli, štyri výrobky navyše nedodržali množstvo mäsa deklarovaného na obale.

Klobásy a klobásky najrôznejších veľkostí majú svojich priaznivcov po celom svete. Ľahko sa pripravujú, šikovne sa držia aj dobre chutia a ich náplň môže byť vždy iná. Práve spôsob prípravy, druh mäsa a rôzne korenie a bylinky sú to, čím sa od seba klobásy regionálne odlišujú a v čom sa ich chuť prispôsobuje zvyklostiam miestnych stravníkov. Príkladom môže byť maďarská klobása – čabajka – do ktorej patrí namleté bravčové mäso s mletou paprikou, cesnakom a ďalším korením. Po naplnení do črievok sa údi studeným dymom, nechá zrieť a vysuší sa. Naproti tomu vinná klobása, ktorá predtým nesmela v období zimných sviatkov na českom slávnostnom stole chýbať, sa vyrába z hovädzieho a bravčového mäsa, vína, muškátového oriešku, citrónovej kôry a sendviča alebo žemle. Maďarskú klobásu môžete jesť tak, ako ju kúpite, vinnú klobásu je nutné najprv upiecť.

Inou českou klobásou, avšak úplne odlišnou od vinnej, je ostravská, ktorá sa vyrába z mletého a krájaného bravčového mäsa a vyznačuje sa špecifickou tmavou farbou na povrchu. Dobre chutí studená aj varená alebo grilovaná a na jej podobu myslí aj česká legislatíva. Logo únie chráneného zemepisného označenia nesie populárna norimberská klobása, do ktorej sa podľa tradičnej receptúry dáva bravčové mäso a masť a nesmie v nej chýbať majoránka.

My sme sa rozhodli otestovať tie klobásy, ktoré majú práve svoju hlavnú sezónu: grilovacie z bravčového mäsa, z ktorých niektoré niesli označenie „norimberské“. Okrem  obsahu mäsa sa líšili aj výskytom zbytočných prídavných látok. Na celkové hodnotenie mala vplyv tiež senzorika. Osem odborníkov posudzovalo vzhľad, vôňu, chuť aj príjemnosť zahryznutia.


Testované grilovací klobásy (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Grilovacie klobásy (16 výrobků)
poslední aktualizace: 6.8.2015


Prihlásiť