Čo zistil dTest o majonézach?
Ako je to so žĺtkami: Testovali sme sedemnásť produktov a z toho tri nevyhoveli potravinárskej vyhláške určujúcej podiel vajec v majonéze. Musia obsahovať aspoň 2 %, tzn. jeden vaječný žĺtok na kilogram majonézy. Ďalšie štyri výrobky deklarujú vyšší podiel žĺtkov, ako v skutočnosti majú.
Éčka v majonéze: V majonézach nájdete mnohé éčka, ktoré vylepšujú farbu, konzistenciu aj chuť. Niektoré výrobky obsahujú rovnako aj konzervanty, ale nájdete majonézy aj bez nich. Napriek tomu sa nekazia rýchlejšie.
Miesto pre olej: Podľa vyhlášky musí byť v majonéze rastlinný olej v rozmedzí 10 až 85 % hmotnosti výrobkov. Toto kritérium nie je ťažké splniť. A ako je to s light majonézami?
Naše hodnotenie: Pri testovaní sme sa sústredili na senzorické hodnotenie, obsah pridaných látok, vaječné žĺtky, soli, zloženie tuku a deklaráciu na obale.
dTest je tu pre vás. Tentoraz sme sa zamerali na majonézy. Od čias našich babičiek sa zmenili, ale nie k lepšiemu. Podľa čoho si z ponuky vybrať? Predplaťte si časopis dTest a budete vedieť viac.