Test majonéz 2012

Publikované v časopise 12/2012

 

Povinný podiel vaječných žĺtkov v majonézach je tak nízky, že sme ani nepočítali s odhalením oklamaných výrobkov. Aby sa majonéza mohla nazývať majonézou, musia v nej byť aspoň dve percentá vaječných žĺtkov. Pre predstavu: je to jeden slepačí žĺtok na kilogram majonézy. Niektorým výrobcom sa aj toto minimum zdalo byť veľa, ako ukázali naše testy majonéz. Kvôli nedostatočnému obsahu žĺtkov nevyhoveli potravinárskej vyhláške tri zo 17 testovaných majonéz. Ďalšie štyri výrobky síce zmienenú požiadavku vyhlášky splnili, ale na obale uvádzali viac žĺtkov, ako v nich skutočne bolo. Potom sa nečudujme, že je v majonézach škrob, voda a éčka.

 

Čo zistil dTest o majonézach?

Ako je to so žĺtkami: Testovali sme sedemnásť produktov a z toho tri nevyhoveli potravinárskej vyhláške určujúcej podiel vajec v majonéze. Musia obsahovať aspoň 2 %, tzn. jeden vaječný žĺtok na kilogram majonézy. Ďalšie štyri výrobky deklarujú vyšší podiel žĺtkov, ako v skutočnosti majú.

Éčka v majonéze: V majonézach nájdete mnohé éčka, ktoré vylepšujú farbu, konzistenciu aj chuť. Niektoré výrobky obsahujú rovnako aj konzervanty, ale nájdete majonézy aj bez nich. Napriek tomu sa nekazia rýchlejšie.

Miesto pre olej: Podľa vyhlášky musí byť v majonéze rastlinný olej v rozmedzí 10 až 85 % hmotnosti výrobkov. Toto kritérium nie je ťažké splniť. A ako je to s light majonézami?

Naše hodnotenie: Pri testovaní sme sa sústredili na senzorické hodnotenie, obsah pridaných látok, vaječné žĺtky, soli, zloženie tuku a deklaráciu na obale.

dTest je tu pre vás. Tentoraz sme sa zamerali na majonézy. Od čias našich babičiek sa zmenili, ale nie k lepšiemu. Podľa čoho si z ponuky vybrať? Predplaťte si časopis dTest a budete vedieť viac.


Testované majonézy (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Majonézy (17 výrobků)
poslední aktualizace: 30.11.2012


Prihlásiť