Test vajec 2018

Publikované v časopise 3/2018

Hlavná vaječná sezóna sa ešte len chystá, okolo vajec je však rozruch už pol roka. Stojí za ním najmä ich vyššia cena a obmedzená dostupnosť. Ak sa chystáte pred Veľkou nocou zásobiť, máme pre vás niekoľko laboratórnych faktov. Naša sonda medzi žĺtkami a bielkami odhalila, že vajíčka nemusia byť vždy úplne čerstvé a že sa významne líšia v obsahu omega-3 mastných kyselín.

Omeleta, vajíčková nátierka, ruské vajce, škótske vajce, vajce do skla, vaječná tlačenka, piškóta, indián alebo žĺtkový venček. S vajcami sa stretáva pravdepodobne väčšina populácie. Buď v podobe samostatnej zložky pokrmov, alebo suroviny, ktorú nakupujeme v škatuľkách z recyklovaného papiera a používame pri pečení a varení.

Vo výžive človeka má vajce dôležité miesto. Bolo to tak už v čase, keď ešte nechoval sliepky a len vyberal hniezda vtákov. Vajcia sú totiž dôležitým zdrojom bielkovín.

Z pohľadu biologického je vajce pohlavnou bunkou samíc vtákov a obojživelníkov. Spotrebiteľsky vnímame vajce väčšinou slepačie a právne predpisy sa k pojmu vajcia stavajú rovnako. Vajce bez prívlastku znamená v potravinárstve vajce slepačie. Požiadavky na to, ako má vyzerať, ako má byť skladované, triedené a ako označované, nájdeme v európskom nariadení č. 589/2008.

Aké vajíčka môžeme nájsť na našom trhu? Koľko obsahujú prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín? Môžeme sa spoľahnúť na to, že budú v škatuľke všetky rovnako čerstvé? Prečítajte si náš test vajec.


Testované čerstvá vejce (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Čerstvé vajcia 2018 (16 výrobků)
poslední aktualizace: 1.3.2018


Prihlásiť