Test čerstvých vajec 2013

Publikované v časopise 6/2013

Každý spotrebiteľ môže pri nákupe vajec priplatiť hydinárom na lepšie životné podmienky sliepok. Dostane za to tiež kvalitnejšie vajíčka? Aby sme to zistili, otestovali sme vajíčka od nosníc z rôznych typov ustajnenia od klietkových až po biochovy. Pre zaujímavosť sme do analýz zaradili aj vajíčka od jedného drobného chovateľa.

Keď veci vyzerajú rovnako, hovorí sa, že sa podobajú ako vajce vajcu. Náš test ale ukázal, že aj medzi vajíčkami môžu byť veľké rozdiely. Odlišnosti sú viditeľné nielen na povrchu, ale skrývajú sa aj pod škrupinou. V obchode musíme veriť tomu, čo je napísané na obale, a nie vždy sa dá nahliadnuť dovnútra, aby sme sa pozreli na vzhľad škrupiniek. Až doma po rozklepnutí vajíčka môžeme zistiť, či jeho kvalita nie je zhoršená krvavými škvrnami v žĺtku či škvrnami v bielku, čo je prejavom zhoršeného zdravotného stavu nosníc.

Niektoré kvalitatívne parametre vajíčok sa však nedajú zistiť bez odborných chemických analýz. Spotrebiteľ si napríklad nemôže sám overiť, či sú vajíčka skutočne obohatené zdravotne prospešnými omega-3 mastnými kyselinami, ako na obale tvrdí výrobca. Takýmto obohatením sa chválili dvaja producenti vajec, ale len jeden z nich právom. Nemali by sme tiež podliehať ilúzií, že nádherne vyfarbený žĺtok musí byť nutne len dielom samotnej prírody. Ale špičkové moderné prístroje sa nedajú pomýliť umelým prikrášlením.

Za komfort sliepok si priplatíme

Testovali sme 11 výrobkov s označením čerstvé vajcia akostná triedy A, dvanástym do tuctu boli netriedená vajíčka od drobného chovateľa z dediny. Na českom trhu sa predávajú vajcia z hydinární, rozdelených do štyroch kategórií podľa spôsobu chovu nosníc, inak povedané podľa životných podmienok, ktoré v nich sliepky majú. Testovali sme vajíčka všetkých štyroch kategórií – na škrupinách sú označené číslami 0 až 3 – aby sme zistili, či sa životné podmienky nosníc prejavia na kvalite vajec.


Testované čerstvá vejce (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Čerstvé vajcia (12 výrobků)
poslední aktualizace: 5.6.2013


Prihlásiť