Ako vybrať vajcia

Aktualizováno: 28.2.2018

V maloobchodnej sieti sa smú predávať len čerstvé vajcia akostnej triedy A; trieda B je určená na priemyselné spracovanie. Predávané vajcia sa líšia hmotnosťou, spôsobom chovu a výživnou hodnotou krmiva. Tieto informácie nájdeme na obale. Priamo na škrupine je potom uvedený kód, z ktorého zistíme krajinu pôvodu vajec a identifikačné číslo hydinárne.

Predaj vajec sa v celej EÚ riadi jednotnými pravidlami, ktoré určuje Nariadenie Komisie (ES) 589/2008 o obchodných normách pre vajcia.

Minimálna trvanlivosť predávaných vajec je 28 dní, týždeň pred jej vypršaním však musia byť stiahnuté z predaja, aby mal spotrebiteľ dostatok času ich doma spotrebovať. Pred predajom spotrebiteľovi sa vajcia nesmú umývať ani čistiť, aby to nepoškodilo škrupinu. Silne znečistené vajcia svedčia o málo dôkladnom triedení. Škrupina musí byť neporušená a čistá, bez zvyškov peria a roztečených vajec.

Aké veľké majú byť? Vajcia sú zaradené do štyroch hmotnostných skupín, ktorá sa označujú písmenami S až XL, podobne ako napríklad oblečenie. Hmotnostná skupina XL (veľmi veľké) sú vajcia s hmotnosťou 73 gramov a viac; L (veľké) s hmotnosťou aspoň 63 g a menej ako 73 g. M (stredné) aspoň 53 g, no menej ako 63 g, a S (malé) pre vajcia pod 53 gramov.

Obohatené vajcia − tento údaj na obale znamená, že na výkrm nosníc bolo použité špeciálne krmivo, ktoré zvyšuje výživovú hodnotu vajec oproti bežným. Napríklad jódové vajcia znamenajú, že do krmiva bol pridaný zdroj jódu, selénové sú obohatené minerálom s obsahom selénu, trojzrnné sú vajcia od nosníc kŕmených okrem pšenice tiež kukuricou a jačmeňom. Označenie omega vajcia znamená, že vaječné žĺtky obsahujú o tridsať percent viac zdravotne prospešných omega-3 mastných kyselín.

Kód na škrupine je niečo ako rodné číslo nosníc, od ktorých konkrétne vajcia pochádzajú. Prvé číslo − môže to byť nula až tri − označuje spôsob chovu nosníc. Nula je vyhradená biovajciam z ekologického poľnohospodárstva, jednotka znamená vajcia nosníc vo voľnom výbehu a dvojka je pre vajcia od nosníc v halách na podstielke. Trojku majú vajcia od nosníc chovaných v klietkach v halách. Potom nasleduje krajiny pôvodu vajec, Česko má skratku CZ, Nemecko DE, Poľsko PL a pod. Kód uzatvára identifikačné číslo chovateľa, inak povedané hydinárne.

Z Česka alebo zo zahraničia? Pretože s vajcami sa v EÚ čulo obchoduje a nie vždy do cieľového štátu putujú v malospotrebiteľskom obale, nenájdeme informáciu o krajine pôvodu na škatuľke, ale iba na škrupine.

Teplota na skladovanie vajec nesmie kolísať, aby sa vajcia nerosili. Vajcia by sa mali uchovávať pri nekolísavej teplote 5 až 18 stupňov Celzia.

Databáze testovaných výrobků

Čerstvé vajcia 2018 (16 výrobků)
poslední aktualizace: 1.3.2018


Prihlásiť