Test mletej škorice 2018

Publikované v časopise 12/2018

Ak by sme mali opísať typickú vôňu Vianoc, mnohí z nás by spomenuli škoricu. Aj keď ju môžeme v kuchyni využívať celoročne, najčastejšie ju predsa len používame pred Vianocami. Akú kvalitnú škoricu si do pečiva, štrúdle alebo vareného vína nasypeme tento rok? O odpoveď sme požiadali odborníkov v laboratóriu, kam sme poslali 12 vzoriek mletej škorice. Prinášame väčšinou dobré správy. Žiadne závažné problémy škoricu netrápili.

Každoročne sa venujeme rôznym druhom korenia, tento rok prišiel na rad test mletej škorice. Hoci škorica patrí medzi často kupované druhy korenia, najviac ju zákazníci zháňajú v posledných troch mesiacoch roka, v sezóne vareného vína, štrúdle a prípravy vianočného pečiva.

Dali sme otestovať 12 vzoriek mletej škorice rôznych značiek. V laboratóriu sme zisťovali, či škorica spĺňa požiadavky vyhlášky č. 398/2016 Zb. na čistotu a obsah silíc. Sledovali sme množstvo nežiaducich látok − kumarínu spolu s aflatoxínmi – a pátrali sme aj po nežiaducich mikróboch − salmonelách a plesniach. Chemické a mikrobiologické analýzy nakoniec doplnila ochutnávka.

Z laboratória sme tentoraz dostali prevažne dobré správy. Žiadna zo škorice nemala problémy a vyhoveli legislatívnym požiadavkám. Rozbory nežiaducich látok nám potvrdili, že by sa používanie škorice nemalo preháňať. Dôvodom je kumarín, ktorý škodí pečeni, a jeho prítomnosť sme zistili vo všetkých 12 vzorkách. S jeho výskytom sa musí v škorici počítať, pretože kumarín je neoddeliteľnou súčasťou škoricovej silice. Dobrou správou bolo, že hoci sa zistené koncentrácie kumarínu výrazne líšili, ani v jednom prípade sme nezaznamenali neobvykle vysoké hodnoty. Pátranie po aflatoxínoch žiadne problémy neodhalilo a vzorkám sa dobre darilo aj pri mikrobiologických a senzorických skúškach.


Testované mleté skořice (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Mletá škorica (12 výrobků)
poslední aktualizace: 30.11.2018


Prihlásiť