Test lacných horkých čokolád 2017

Publikované v časopise 9/2017

Vypočuli sme prianie milovníkov horkej čokolády a otestovali sme ich pochúťku. Poslali sme do laboratória na analýzu 19 najdostupnejších horkých čokolád. Ľudia citliví na mliečnu bielkovinu by však mali byť ostražití – bola prítomná vo všetkých testovaných vzorkách. Závisí to najmä od citlivosti alergika, do akej miery je schopný ju tolerovať.

Fanúšikov čisto horkej čokolády pravdepodobne nie je toľko, koľko ich preferuje svetlejšie mliečne výrobky. Dôvody, prečo je mliečna čokoláda prijateľnejšia pre viac ľudí, sa priam núkajú. Do mliečnej sa pridáva viac cukru a jej výslednú chuť zjemňuje sušené mlieko.

Na druhej strane súčasný nákupný trend praje horkým čokoládam aj čokoláde všeobecne − ľudia sa majú stále lepšie a so zlepšujúcou sa ekonomickou situáciou nakupujú kvalitnejšie a z ich pohľadu zdravšie cukrovinky, v ktorých hlavnou zložkou nie je iba zafarbený cukor. Horká čokoláda, ktorá je bohatšia na kakao a chudobnejšia na cukor, zapadá do tohto trendu. Je aj vhodnejšia na využitie v cukrárňach.

Máme sa dobre, čo dokazujú zamazané ústa

Podľa informácií odborného mesačníka Retail News, ktorý prináša informácie zo sveta obchodu, minie česká domácnosť priemerne 15 % svojich výdavkov na potraviny za čokoládu. Toto by malo v naturáliách predstavovať asi štyri kilogramy čokolády ročne na jednu domácnosť. Nevieme však, aký podiel tejto sumy tvorí horká čokoláda. Údaje z Českého štatistického úradu jednoznačne ukazujú, že túžba po čokoláde sa od polovice 50. rokov 20. storočia neustále zvyšuje.

V roku 1963, odkedy sa spotreba čokolády začala samostatne sledovať (predtým bola súčasťou kakaových výrobkov), zjedol každý Čech za rok 0,3 kg hnedej pochúťky, v roku 1980 to bolo 0,4 kg. V roku 1995 to bolo viac ako trojnásobok množstva čokolády za rok – každý obyvateľ v našej krajine si doprial 1,4 kg. O 12 rokov neskôr to bolo už 1,7 kg. V roku 2014 skončilo v každom českom žalúdku 2,7 kg čokolády.


Testované hořké čokolády (porovnat)


Prihlásiť