Variť môžete na rôznych typoch spotrebičov, od plynových sporákov cez elektrické s klasickými platničkami až po modernejšie varné dosky. Delia sa na sklokeramické dosky s vykurovacou špirálou a indukčné dosky. V tomto sprievodcovi sa budeme zaoberať len tými indukčnými, pretože práve tým sa venoval náš test.
Magnetické varenie
Pre mnohých spotrebiteľov, ktorí s indukciou doteraz neprišli do styku, môže táto technológia vyzerať na prvý pohľad dosť tajomne. Navyše sa k nej často viaže množstvo superlatívov a chvály, takže sa môže zdať, že indukčné dosky sú novodobým zázrakom. Princíp ich fungovania je v skutočnosti pomerne jednoduchý.
S indukčnou technológiou sa spája niekoľko užitočných funkcií. Vďaka elektromagnetickému poľu prístroj rozpozná umiestnený hrniec a začne pri zapnutí prenášať teplo. Naopak, pri odobraní nádoby sa ohrev preruší, čo pomáha vyššej bezpečnosti pri varení. Žiadnej varnej doske by nemal chýbať jasný ukazovateľ zvyškového tepla pre jednotlivé platničky.
Pokiaľ vám bezpečnosť leží na srdci, hľadajte modely s ochranou proti pretečeniu či prehriatiu. Prvá spomínaná funkcia zaistí, že doska reaguje, keď sa na ovládací panel dostane voda. V druhom prípade ide o rozpoznanie prázdnej nádoby na platničke a včasné zníženie výkonu.
(Ne)obyčajná fyzika
Kúzlo indukčnej varnej dosky vychádza z princípu elektromagnetickej indukcie a je vlastne pomerne jednoduché. Pod povrchom varných zón sa skrývajú cievky, ktoré pomocou magnetického poľa prenášajú energiu priamo do dna nádoby. Tá však musí byť z elektricky vodivého materiálu, inak indukcia nebude fungovať. Na rozdiel od sklokeramickej dosky sa teda nezahrieva povrch platne, ale priamo samotná nádoba. Do okolia takto uniká len minimum tepla.
Indukcia je oproti elektrickým a sklokeramickým modelom rýchlejšia a energeticky efektívnejšia. Má len veľmi malé tepelné straty, odborníci uvádzajú nanajvýš okolo 10 %. Umožňuje presnejšiu reguláciu výkonu varných zón, čím sa blíži plynovým platniam. Výhodou je aj fakt, že v momente odobratia hrnca z dosky sa ohrev preruší.
Pokiaľ si chcete indukciu zaobstarať, počítajte s nutnosťou nákupu novej súpravy riadov zo špeciálneho feromagnetického materiálu. Obvykle ho spoznáte podľa označenia na spodnej strane dna nádoby v podobe symbolu cievky, alebo termínu induction. Ďalšou nevýhodou je vyššia hlučnosť a zložitejšia elektrická inštalácia.
Niečo navyše
K ďalším funkciám, ktoré sa môžu hodiť, patrí aj detský zámok, ktorý zabráni náhodnému zapnutiu platničky. Časovač umožňuje nastaviť presnú dobu varenia. Funkcia boost (alebo booster) dokáže výrazne zvýšiť na obmedzený čas výkon platničky, a tým urýchliť varenie či vyprážanie, lenže za cenu vyššej spotreby elektriny.
Trendom je aj flexi zóna. Ide o väčšiu oblasť na varnej doske, ktorá umožňuje použiť menej štandardné riady s rôznymi tvarmi a veľkosťou, ako napríklad pekáč, plát na grilovanie, veľké hrnce, prípadne variť v niekoľkých malých kusoch riadu medzi platničkami. Naše skúšky efektivity flexi zóny však opakovane ukazujú, že v tomto smere majú testované indukčné dosky ešte rezervy.
Indukčné varné dosky s odsávaním
Zaujímavosťou na trhu sú indukčné dosky so zabudovaným odsávaním pár, ktoré kombinujú dve funkcie v jednom spotrebiči. Medzi platničkami v stredovej časti majú umiestnený odsávač, ktorý nasáva vzduch smerom dole. Podobne ako digestory, fungujú v režime odťahu a recirkulácie.
Pri takzvanom vonkajšom odťahu, čiže pri odsávaní mieria pary pripojeným potrubím do komína, alebo ventilačnej šachty a putujú priamo preč z miestnosti. Pokiaľ dispozícia vašej kuchyne odsávanie neumožňuje, ponúka sa recirkulovanie. Pri tomto spôsobe inštalácie nasávaný vzduch prúdi späť do miestnosti cez filtre zachytávajúce mastnotu a zápach. Druhý variant je výhodný z pohľadu jednoduchšej a variabilnejšej inštalácie, neporadí si však s vlhkosťou.
Indukcia o sebe dá vedieť
Niektorí spotrebitelia možno nevedia, že indukčné dosky môžu byť pri prevádzke pomerne hlučné. Na rozdiel od klasických sklokeramických dosiek vydávajú pri varení všelijaké zvuky, ako napríklad vrčanie relé, alebo hučanie ventilátora. Niektoré zase mierne bzučia alebo vrnia. Môže to byť ich nevýhodou, napríklad ak máte kuchyňu prepojenú so zvyškom obývaného priestoru.
Ako sme už spomínali, na indukčnej varnej doske nie je možné používať všetok riad, ale len ten s feromagnetickým dnom. Ak si nie ste istí, či vaše riady s indukčnou doskou budú kompatibilné, môžete ich podrobiť jednoduchému testu. Na dno daného hrnca či panvice skúste priložiť magnet. Pokiaľ sa na riad prichytí, vyhrali ste. Všeobecne platí, že na indukciu môžete používať kovové nádoby, napríklad z ocele, vrátane smaltovanej.