Test obsahu lepku v bezlepkových potravinách 2024

Sdílejte

Publikované v časopise 2/2024

Keď kupujeme bezlepkové potraviny, spoliehame sa na to, že v nich lepok skutočne chýba. Aby bola dôvera podložená faktami, urobili sme jednoduchý test obsahu lepku. Na kontrolu sme poslali 29 výrobkov obsahujúcich náhrady múky, sušienky a kukuričné chlebíčky. Väčšinou vyhoveli. Ukázalo sa však, že pokiaľ sa etiketa zmieňuje o stopách lepku, nemôžeme nad tým kývnuť rukou.

Čo tiež testujeme?

Problematike bezlepkových potravín sme sa venovali aj v teste bezlepkových chlebov.

Pre niekoho je bezlepková strava jedinou možnosťou, ako predchádzať zdravotným problémom, pre iných je to dobrovoľná voľba životného štýlu. Pre obidve skupiny spotrebiteľov sme pripravili test bezlepkových potravín. V supermarketoch, drogériách, e-shopoch aj predajniach zdravej výživy sme nakúpili 29 vzoriek bezlepkových múčnych zmesí, sušienok a kukuričných plátkov. Do laboratória išli s jednoduchým otázkou: skutočne neobsahujú lepok?

Bezlepková výživa: čo to znamená?

Lepok alebo glutén je bielkovina nachádzajúca sa v obilninách, ako sú pšenica, jačmeň, raž a ovos. Hoc je súčasťou ľudského jedálneho lístka už 10 000 rokov, mnohým konzumentom spôsobuje zdravotné problémy. Najčastejšie sa spomínajú celiatici, ktorých telo reaguje na lepok zápalom črevnej sliznice. Nepríjemné problémy však glutén vyvoláva aj u alergikov alebo ľudí, ktorí trpia inou neznášanlivosťou lepku. Jediným riešením týchto problémov je eliminácia lepku z jedálneho lístka.

Výber správnych bezlepkových potravín: Ako na to?

Pokiaľ sa vás bezlepková strava týka, je dôležité vedieť, ako vyberať správne potraviny. Prvým krokom je čítanie etikiet. Potraviny označené ako "bez lepku" musia spĺňať predpísané limity, to znamená, že obsah lepku nesmie prekročiť 20 mg/kg. Navyše môžete hľadať špeciálne logo s podobným významom. Najznámejším je „preškrtnutý klások“, ktorý bezlepkovým výrobkom udeľuje asociácia AOECS.

Druhou možnosťou je používanie prirodzene bezlepkových potravín. Príkladom môžu byť pekárenské výrobky z kukuričnej alebo ryžovej múky. Pamätajte však, že aj pri výbere týchto potravín je dôležité čítať etikety a vyhnúť sa prípadným kontamináciám lepku v priebehu výroby.

Pozor na stopy

V teste bezlepkových potravín sme preverili 29 rôznych bezlepkových výrobkov rôznych značiek. Zastúpenie v teste mali výrobcovia špeciálnej výživy ako sú spoločnosti Schär, Racio a Bona Vita. Doplnili ich aj výrobky privátnych značiek obchodných reťazcov Lidl, Kaufland, Albert, dm drogérie alebo Rossmann. Test predovšetkým ukázal, že nemožno brať na ľahkú váhu upozornenie na možný výskyt stôp lepku.


bezlepkové moučné směsi (porovnat)

kukuřičné plátky a tyčinky (porovnat)

bezlepkové sušenky (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Bezlepkové potraviny (29 výrobků)
poslední aktualizace: 1.2.2024


Prihlásiť