Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- štipľavosť: 80 %
- ťažké kovy: 10 %
- pesticídy: 10 %
Skúšky štipľavosti zahŕňali dve rôzne merania. V prvom meraní sa po inaktivácii prítomných enzýmov varením pomocou kvapalinovej chromatografie HPLC/DAD stanovilo množstvo alliínu, prekurzora vzniku štipľavých látok. Následne sa spektrofotometricky meralo množstvo pyruvátu − produktu ktorý rozkladá po enzymatickej premene alliín na allicín.
Pri analýzach ťažkých kovov sme pomocou hmotnostnej spektrometrie s indukčne viazanou plazmou zisťovali koncentrácie arzénu, ortuti, kadmia, olova, medi a chrómu.
Pri meraní obsahu reziduí pesticídov sme urobili pomocou plynovej a kvapalinovej chromatografie s hmotnostne spektrometrickou detekciou skríning prítomnosti 700 rôznych pesticídnych látok relevantných pri čerstvej zelenine.