Ako vybrať kolovú limonádu

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 26.6.2023

Kolovou limonádou rozumieme sýtený sladený nápoj obsahujúci extrakt z kolových orechov a kofeín. Ďalším typickým znakom je temne hnedá farba a prídavok kyseliny fosforečnej. História kolových limonád sa začala písať v 80. rokoch 19. storočia, keď americký lekárnik John Stith Pemberton uviedol na trh Coca-Colu. Uvádza sa, že práve táto značka sa stala vzorom všetkých limonád podobného typu.

Pri výbere kolovej malinovky je zrejme najdôležitejším kritériom obsah cukru. Nájdete ho v tabuľke výživových hodnôt. Klasicky sladený variant obsahujú 9 až 11 g cukru v 100 ml. To z nich robí jeden z najvýdatnejších nenápadných zdrojov cukru v jedálnom lístku. 200 ml pohár koly totiž pokryje v priemere viac ako polovicu ideálnej dennej dávky pridaného cukru pre dospelých. Možnosťou obmedziť príjem cukru sú odľahčené verzie s náhradnými sladidlami. Použité druhy sladidiel nájdete v zozname ingrediencií. V takýchto nápojoch je obsah cukru nulový.

Kolové nápoje sú typické aj použitím kofeínu. V aktuálne ponúkaných výrobkoch slúžia predovšetkým ako aróma, to znamená, že ho výrobcovia pridávajú v dávkach neprekračujúcich 150 mg/l. Použitie kofeínu musí byť vždy spomenuté v zozname zložiek. Nápoje s vysokým obsahom kofeínu (s viac ako 150 mg/l) musia navyše uviesť upozornenie, že nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy a deti.

Poslednou typickou ingredienciou kolových limonád je kyselina fosforečná. V zložení ju nájdete buď pod týmto názvom, prípadne pod kódom E 338. Kyselina dotvára typickú chuť nápoja, zároveň však znižuje jeho pH. To je pri väčšine kolových limonád nižšie ako 3, čo je hodnota nie príliš výhodná s ohľadom na možné poškodenie zubnej skloviny.

Databáze testovaných výrobků

Kolové nápoje (15 výrobků)
poslední aktualizace: 29.6.2023


Prihlásiť