Ako testujeme fritézy

Fritovanie

Fritézy sme testovali s maximálnym a odporúčaným množstvom hranolčekov. Pokiaľ výrobca odporúčané množstvo neuvádza, použili sme dve tretiny maximálneho množstva. Pri fritézach s malou kapacitou sme hodnotili iba maximálna množstvo.

Presnosť a spoľahlivosť termostatu

Podľa návodu sme nastavili teplotu ideálnu pre fritovanie. Ak údaj chýbal, zvolili sme teplotu 175 °C. a merali sme v rôznych častiach fritézy, či sa skutočná teplota oleja zhoduje s nastavenou.

Čas fritovania: Merali sme čas nevyhnutný na fritovanie. Kvôli porovnávaniu prístrojov s odlišnou kapacitou sme čas prepočítali na 100 gramov hranolčekov.

Kvalita hranolčekov: Hodnotili sme konzistenciu a chrumkavosť, farbu sme posudzovali podľa stanovenej škály.

Efektivita studenej zóny: Do rozpáleného oleja sme nasypali 20 gramov strúhanky, ktorú sme fritovali do zhnednutia. Potom sme v tom istom oleji vyprážali hranolčeky podľa inštrukcií výrobcu. Pracovník laboratória následne posúdil, či sa omrvinky strúhanky usadili v studenej zóne, alebo sa prichytávali na hranolčeky. Teplovzdušné fritézy, ktoré pracujú s minimálnym množstvom tuku sme v tejto kategórii nehodnotili.

Spotreba energie

Merali sme spotrebu energie pri fritovaní maximálneho aj odporúčaného množstvo hranolčekov, aby bolo možné porovnať aj prístroje s odlišnou kapacitou, namerané hodnoty sme prepočítali na 100 gramov potravín.

Ovládanie

Prístroje sme hodnotili z hľadiska užívateľskej prívetivosti. Oceňovali sme napríklad zrozumiteľný prehľadne členený návod, ľahké ovládanie, alebo veľké vhodne umiestnené pozorovacie okienko.

Bezpečnosť

Elektrickú bezpečnosť sme testovali podľa príslušnej bezpečnostnej normy. Ďalej sme merali teploty na rôznych miestach na povrchu prístroja. Zamerali sme sa na riziko popálenia kvôli príliš vysokej teplote prístroja.

Prihlásiť