Dve déčka
Existujú dve hlavné formy vitamínu D. D2 (ergokalciferol) je rastlinného pôvodu, obsahujú ho kvasinky, droždie a huby voľne rastúce na slnku.
D3 (cholekalciferol)sa nachádza v živočíchoch a živočíšnych produktoch (losos, tuniak, tresčia pečeň, slede, sardinky, krevety, mlieko, syry, vajcia, mäso).
Vitamín D3 je zhruba štyrikrát účinnejší ako D2. Je k dispozícii v doplnkoch stravy v najrôznejších podobách ako kvapky, tabletky, kapsuly, oleje, gumové medvedíky a ďalšie. Ministerstvo zdravotníctva odporúča zvoliť si taký preparát, ktorý sa zaobíde bez umelých farbív, stabilizátorov a ďalších pridaných látok.
Mäso tučných morských rýb a ich pečeň sú bohatým zdrojom vitamínu D. Podľa informácií Státního zdravotního ústavu môže pečeň halibuta obsahovať až 3 mg vitamínu D3/100 g, makrela 1,5 mg/100 g a treska 0,25 mg/100 g. Medzi cenné zdroje tohto vitamínu patrí mäso sleďa, makrely, sardinky a lososa.
Vitamín D sa vytvára v pokožke človeka vplyvom opaľovania pokožky celého tela do mierneho začervenania. Potrebu vitamínu D zo slnka by malo pokryť takéto opaľovanie dvakrát týždenne 20 minút. Slniečko má však potrebnú silu len zhruba polovicu roka. V zimných mesiacoch sa na neho nemôžeme spoliehať ako na zdroj vitamínu D.
Riešením môžu byť doplnky stravy s vitamínom D. Ponúkajú sa v lekárňach aj v sieti drogérií v mnohých formách. Ako zlisované tabletky, želatínovétobolky naplnené sypkým práškom,olejové kapsule, kvapky, roztoky alebo spreje. Tabletky sú z princípu objemnejšie a nie sú tak koncentrované ako napríklad olej, ktorého často stačí jedna kvapka denne. Tabletky pre deti sa často sladia náhradnými sladidlami, prípadne dofarbujú. V ponuke sú doplnky s rôznym množstvom vitamínu D, vyberajte si preto také, ktoré zodpovedajú vašej potrebe. Poradiť s výberom by vám mal lekár, lekárnik, alebo výživový odborník.
Všeobecné odporúčania sú:
Dospelí 800 − 1500 IU denne
Obéznis BMI nad 30 − 2000 IU denne
Detido 10 rokov − 400-500 IU denne
Vitamín D je vitamín rozpustný v tuku, preto je dôležité zajesť si doplnok stravy najlepšie tučným jedlom. Suplementáciu vitamínu D by si mali ustrážiť vegetariáni aj vegáni, ktorým chýbajú v strave jeho prirodzené zdroje.