Väčšina sušených húb, ktoré sme nakúpili do testu, pochádzala z Číny, bez ohľadu na to, či šlo o huby lesné, alebo typické skôr pre ázijskú kuchyňu. Huby pôvodom od nás však nájdete pri troche šťastia tiež.
V ponuke obchodov nájdete jednodruhové sušené lesné huby aj zmesi. Medzi jednodruhovými dominujú hríby, v zmesiach lesných húb sa objavujú ešte napríklad masliaky, kuriatka alebo kozáky. Používajú sa ako korenie do jedla.
Ako ázijské huby sa označujú Judášovo ucho (čierna huba alebo tiež boltcovitka) a shiitake (niekedy tiež shitake či húževnatec), ktoré nachádzajú využitie v kuchyni juhovýchodnej Ázie a Číny. V tzv. ázijských zmesiach sa môže nachádzať tiež hliva alebo šampiňón.
Podľa vyhlášky č. 157/2003 Zb. musí byť vlhkosť predávaných sušených húb maximálne 12 %. Nízka vlhkosť je dôležitá pre to, aby sa v hubách nemnožili mikroorganizmy, ako napríklad plesne. Žiadny predpis pre maximálne limity ťažkých kovov pre sušené huby v súčasnosti neexistuje. Ak sušíte vlastné huby, dbajte na to, aby ste sa vyhýbali zberu na miestach v blízkosti priemyselných zón, skládok a všeobecne miest, ktoré by mohli byť zdrojom kontaminácie pôdy ťažkými kovmi.