Pre tých, ktorí si radi nakladajú mäso na grilovanie sami, sme pripravili test grilovacieho korenia. Z ponuky rôznych druhov a príchutí sme vybrali prípravky pomenované jednoducho ako grilovacie korenie. Celkovo sme nakúpili 15 prípravkov. V laboratóriu sme nechali overiť obsah soli, mikrobiálnu čistotu a obsah nežiaducich látok.
Všetky testované grilovacie koreniace prípravky obsahovali rôzny podiel soli. Jej množstvo podľa údajov na obaloch kolísalo od 15 do 65 % a laboratórnou analýzou sme nechali deklarované údaje overiť. Narazili sme síce na niekoľko nepresností, no všetky sa zmestili do tolerovanej odchýlky.
Mikrobiologické vyšetrenie, pri ktorom sme pátrali po potenciálnom vzniku toxických plesní a baktériách salmonelách, žiadne nepríjemnosti neodhalilo. Všetky prípravky z neho vyšli s čistým štítom.
Mikróbov, presnejšie povedané plesní, sme sa dotkli aj pri kontrole nežiaducich látok. Jednou zo skupín boli totiž mykotoxíny aflatoxíny a ochratoxín A – nebezpečné jedy produkované plesňami rodu Aspergillus. Táto skúška už niekoľko nálezov odhalila, no žiadny neprekročil legislatívne limity.
Podobná situácia panovala aj pri hľadaní pesticídov, keď sme overovali prítomnosť viac ako 500 látok proti škodcom. Nájdené pozostatky pesticídov neprekročili predpísaný limit, no v niekoľkých prípadoch sme ich našli až príliš veľa naraz.