Kúpiť dobrú panvicu nie je ľahká úloha. Existujú panvice nielen rôznych priemerov a hĺbok − od palacinkovej až po wok –, ale aj rozličných materiálov a povrchových úprav.
Samotné telo panvíc najčastejšie tvorí hliník, oceľ, liatina alebo ich kombinácie. Naraziť môžete aj na riad z medi. Použité materiály sa často odrážajú najmä v cene výrobku aj na ich hmotnosti.
Z hľadiska povrchovej úpravy možno panvice rozdeliť na dva typy. Pri prvom tvorí nepriľnavú vrstvu syntetický materiál − typickým reprezentantom je fluórovaný polymér s krkolomným názvom polytetrafluóretylén (PTFE), ktorý rezonuje v povedomí spotrebiteľov pod názvom teflón. Výrobcovia často nazývajú povrchové materiály svojimi obchodnými názvami, ako napríklad Permadur, Biotan, Ti-Caramy, Quantanium.
Pri druhom type panvíc tvorí nepriľnavú vrstvu prírodný materiál, ako napríklad keramika alebo smalt. Môžeme sem zaradiť aj liatinu alebo oceľ bez povrchovej úpravy, pri ktorých nepriľnavú schopnosť zabezpečuje najmä olejovanie alebo voskovanie.
Panvice s nepriľnavým povrchom sú vhodné viac na prípravu jedál pri nižšej až strednej teplote, ideálne teda na tekuté žĺtky pri volských okách. Oceľové a liatinové panvice znesú, naopak, väčšiu teplotu a hodia sa napríklad na prípravu lievancov a palaciniek, prípadne steakov.
Materiál rukovätia jeho príjemnosť môže byť dobrým pomocníkom pri rozhodovaní. Ak často pripravujete mäso, ktoré nechávate v rúre „dôjsť“, bude sa vám hodiť žiaruvzdorná rukoväť. Ak hľadáte panvicu iba na rýchle restovanie zeleniny, s ktorou potrebujete často pohybovať, môže byť dôležitejšie skôr to, ako dobre sa drží a či sa o rukoväť nepopálite.