Každý rok posielame do laboratória aspoň jednu údeninu, tento rok došlo na test gothajskej salámy. Mäsové výrobky patria v našich testoch dlhodobo k najmenej úspešným, navyše gothaj sa pre mnohých zákazníkov stal synonymom nízkej kvality. O to viac sme boli zvedaví, aké výsledky z laboratória prídu.
V rámci testu sme analýzami zisťovali množstvo a kvalitu použitého mäsa, skúmali sme, či salámy neobsahujú nedeklarovanú bielkovinu a hľadali sme aj stopy po použití separátu. Okrem toho nás zaujímala tučnosť, údaje na etiketách a pochopiteľne aj senzorická kvalita.
Skúšky nedopadli dobre. Z 12 testovaných výrobkov ich sedem prepadlo kvôli problémom s množstvom mäsa či prítomnosťou neohlásených bielkovín. Bohužiaľ sa tak len potvrdili oba trendy spomínané v úvode.
Gothaju sa nedarilo ani pri ochutnávke. Komisia hodnotila, ako sa výrobcom podarilo dodržať požiadavky na chuť, vôňu, vzhľad a konzistenciu a v celkovom hodnotení padali len uspokojivé a dostatočné známky.
Výsledky ukázali, že aj gothajská saláma môže byť kvalitná, no je potrebné dobre vyberať. Z tucta testovaných výrobkov totiž môžeme odporučiť iba jeden, najviac dva.