Potraviny, ktoré môžete zjesť aj prejdenej

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Vydané: 20.2.2018   

Väčšina potravín s ubiehajúcim časom stráca kvalitu − mení vzhľad, chuť, vôňu alebo konzistenciu. Ďalším čas nijako neublíži. Čo teda znamená lehota trvanlivosti a čo je dátum odporúčanej spotreby? Viete, ktoré potraviny možno konzumovať aj po jej uplynutí?

Keď je na obale vyznačený dátum exspirácie, teda „Spotrebujte do...“, môže po ňom výrobok ohroziť vaše zdravie. Ak však ide o dátum minimálnej trvanlivosti, konzumácia po jeho uplynutí vám pravdepodobne neuškodí, aj keď už si možno veľmi nepochutnáte.


Podľa španielskej spotrebiteľskej organizácie OCU môžete niekoľko dní až týždňov po vypršaní dátumu minimálnej trvanlivosti bez obáv konzumovať 10 druhov potravín. Sú to:

  • Jogurty
  • Hriankový chlieb
  • Zemiakové lupienky, sušené ovocie a oriešky
  • Sušienky a oblátky
  • Nealkoholické nápoje a alkohol
  • Cestoviny, ryžu a strukoviny
  • Zaváraniny a maslá
  • Údeniny a zrejúce syry
  • Polievky a omáčky vo vrecúšku
  • Konzervované paradajky

Trvanlivosť bez varovania

Na niektorých potravinách nenájdete dátum exspirácie ani čas minimálnej trvanlivosti. Neznamená to, že sa nekazia, no výrobca nemá povinnosť obdobie časovo definovať. Ide o alkoholické nápoje s viac ako 10 % obsahom alkoholu, čerstvé ovocie a zeleninu, chlieb a pečivo určené na konzumáciu do 24 hodín, ocot, soľ, cukor, žuvačky. Stav ovocia a zeleniny najlepšie posúdite svojimi zmyslami − vypovedá o nich ich vzhľad, chuť, konzistencia aj vôňa. Preto je dôležité odstrániť skazené časti a orezať najmenej centimeter okolo nich, aby ste mohli zjesť zvyšok. Avšak napríklad pri alkoholických nápojoch spotrebiteľské organizácie opakovane volajú po určení dátumu trvanlivosti, pretože tieto výrobky sa kazia, aj keď to môže trvať roky.

Pozor na stav mäsa a rýb

Mäso a hydina, ryby alebo čerstvé syry by sme nemali konzumovať po vypršaní dátumu trvanlivosti. Mäso a ryby podliehajú kazeniu, a preto musíme byť veľmi opatrní. Pokiaľ neboli skladované pri vhodnej teplote, môžu nás ohroziť aj pred určeným dátumom − mikróby, ktoré sa v nich rozmnožia, spôsobujú otravu alebo ochorenie.


Prihlásiť