Jablká sa dostávajú do bežnej obchodnej siete už umyté od nečistôt a možných škodlivých mikróbov. Roztoky a voda však z ich povrchu neodstránia použité pesticídy. Ak teda chcete obmedziť množstvo škodlivých látok, ktoré sa dostanú do vášho tela, musíte ovocie očistiť dôkladnejšie. Výsledky spomínaného výskumu hovoria o jednoduchej metóde, ako to dosiahnuť − namočte jablká do vody s jedlou sódou. Po dvojminútovom ponorení do sodného roztoku na nich v priebehu testu zostalo menej pesticídov ako po rovnako dlhom kúpeli v roztokoch pestovateľov pred predajom alebo po umytí pod tečúcou vodou.
Na zmytie všetkých pesticídov z povrchu ovocia však potrebujete 12 až 15 minút. Pesticídov môže byť veľa druhov, vedci sa sústredili na dva z nich a upozorňujú, že niektoré môžu prenikať hlbšie. Zaručenou ochranou pred pesticídmi je preto len pestovanie vlastného ovocia alebo nákup zaručených bio produktov.
Umývanie v sodnom roztoku zďaleka nemusí fungovať rovnako pri všetkom ovocí a zelenine. Rôzne druhy aj odrody so sebou nesú odlišnú mieru chemických látok, a tá sa líši aj podľa krajiny pôvodu a dodávateľa.
Dôležité podľa vedcov je ovocie a zeleninu vždy veľmi dobre umyť rukou alebo kefkou pod tečúcou vodou. Čím skôr, tým lepšie − chemické látky potom budú pôsobiť kratší čas. Ak chcete, rozpustite jednu polievkovú lyžicu jedlej sódy v dvoch šálkach vody a ponorte plody do tohto roztoku najmenej na dve minúty. Čím dlhšie ich tam necháte, tým viac zredukujete množstvo škodlivých látok.