Ako si vybrať sporák s indukčnou varnou platňou

Obsah septembrového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 9/2021 Obsah septembrového dTestu

Aktualizováno: 30.12.2020

Aké sú výhody a nevýhody varenia pri indukčnej technológii? Aká výbava a vlastnosti rúry sú užitočné? Odpovede aj na ďalšie otázky, ktoré si kladieme pri výbere voľne stojacich sporákov, nájdete v nasledujúcom článku.

Kombinácia sporáka na varenie a rúry na pečenie, dvoch rôznych prístrojov tvoriacich jeden spotrebič, sa dá kúpiť v niekoľkých variantoch. Môžete mať sporák aj rúru na plyn, alebo oboje na elektrinu, alebo kombináciu plynového sporáka a elektrickej rúry. Medzi elektrickými sporákmi si môžete vyberať modely s klasickými elektrickými platničkami, alebo sklokeramickou varnou platňou. Sklokeramické varné platne sa ďalej delia na modely s vykurovacou špirálou a modely využívajúce indukčnú technológiu ... aby náhodou niekto netápal, o čom je reč.

Rozdiel medzi indukčnou platňou a ostatnými tromi spomínanými typmi sporákov je v spôsobe ohrevu. Indukčná platňa nevyužíva na ohrievane teplo, ktoré produkuje pomocou horáka alebo vykurovacej špirály, ale funguje na princípe elektromagnetickej indukcie. Tá vzniká pôsobením cievky umiestnenej pod sklokeramickou platňou na železné dno hrnca, kde sa vytvára teplo vďaka indukovaným prúdom.

Prečo by ste mali uprednostniť indukčnú platňu?

Výhodou tejto technológie je to, že teplo vzniká tam, kde je potrebné. Umožňuje to maximálnu efektivitu, pretože neuniká okolo hrnca ako pri varení na plyne, ani nedochádza k „zbytočnému“ zohrievaniu samotnej platničky ako pri sklokeramike s vykurovacou špirálou. Platňa indukčného variča sa iba spätne zahrieva od zohriatej nádoby.

Ak hrniec odstavíte z varnej zóny, indukcia sa preruší a žiadne teplo ďalej nevzniká. Ak zabudnete platňu vypnúť, urobí to sama po krátkom čase. Niektoré indukčné platne sú schopné rozpoznať prázdnu nádobu na platni a znížiť jej výkon. V tom okamihu, keď pretečie vriaca voda na platňu sporáka, reaguje vypnutím platničky. To je veľmi užitočné pri platniach s dotykovým ovládaním, ktoré by sa kvôli vriacej vode nedalo používať.

Všetky varné dosky, bez ohľadu na to, či majú pod sebou vykurovaciu špirálu alebo indukčnú cievku, sú sklokeramické. „Sklo“ obsiahnuté v názve môže niekoho zaskočiť a môže si myslieť, že sa platňa ľahko poškriabe. Opak je však pravdou, pretože tvrdosť takého skla vyjadruje 5. stupeň Mohsovej stupnice tvrdosti, teda tvrdosti apatitu. Pri našich testoch sa ju podarilo poškriabať až živcom, ktorý má tvrdosť 6 (z 10 stupňov, najtvrdší je diamant). Pri čistení platne sa preto nemusíte báť použiť bežný čistiaci prostriedok. Súčasťou balenia býva aj špeciálna škrabka na sklo.

Druhá tvár indukcie

Varenie pomocou indukcie má však aj svoje nevýhody. Najčastejším prekvapením pre väčšinu používateľov je hlučnosť indukčných platní. Sklokeramické platne varia úplne nehlučne, indukčné platne zvláštne hučia a pri varení sa ozývajú zvuky podobné bzučaniu a jemným vibráciám. Hučanie spôsobuje vetrák, ktorým sú indukčné platne vybavené. Úlohou vetráka je odvádzať teplo z priestoru pod doskou, pretože sú tam umiestnené citlivé súčiastky, ktoré by sa mohli poškodiť vplyvom tepla pochádzajúceho z horúcej nádoby. Musíte s tým počítať pri umiestňovaní varnej platne. Je nutné zabezpečiť dostatočný voľný priestor pod doskou, aby teplo malo kadiaľ unikať. Odstupy sú uvedené v návodoch na použitie.

Bzučanie a vibrácie, ktoré môžu vzbudzovať podozrenie, že niečo nie je v poriadku, sú tiež úplne prirodzené. Tieto zvuky vznikajú na dne nádoby, pretože elektromagnetická indukcia rozvibruje molekuly železa na dne na frekvencii 20-60 kHz, a tým vzniká samotné teplo. Niektoré menšie nádoby môžu na takejto platni dokonca jemne vibrovať. Každý hrniec má svoj špecifický „zvuk“ podľa konštrukcie dna nádoby. Najhlučnejšie, ale aj najúčinnejšie v rýchlosti varenia sú nádoby s hrubým, „sendvičovým“ dnom.

Zhrnutie výbavy indukčných dosiek:

  • rýchly var (boost) ‑ maximálny výkon varnej platne sa zvyšuje kvôli zrýchleniu ohrevu;
  • rozpoznanie prítomnosti hrnca ‑ platnička indikuje, že na nej nie je umiestnený žiadny hrniec;
  • rozpoznanie prázdneho hrnca ‑ platnička automaticky zníži výkon, aby nedošlo k poškodeniu hrnca;
  • indikácia zvyškového tepla ‑ dióda upozorňuje na rozohriatu platničkou aj jej okolia;
  • zámok ovládania (detská poistka) ‑ tlačidlo zabraňuje náhodnému zapnutiu varnej platne;
  • automatické vypnutie ‑ ak po odstavení hrnca zabudnete platňu vypnúť, urobí to po určitom čase sama;
  • časovač ‑ funkcia umožňuje nastaviť presný čas varenia;
  • stop and go ‑ užitočná funkcia vtedy, keď vám napríklad niekto zavolá alebo zazvoní pri dverách a táto funkcia preruší varenie, a potom pokračuje s rovnakým nastavením výkonu.

Rúra

Rúra vo voľne stojacom sporáku sa od vstavanej rúry vlastne nijako nelíši. Jediný rozdiel je v tom, že namiesto kuchynskej linky je uložená (vstavaná) do kuchynského spotrebiča. Pri jej výbere preto platia rovnaké pravidlá, ako pre bežnú rúru. Čomu by ste teda mali venovať pozornosť?

  • Rúry s digitálnym nastavením sú všeobecne presnejšie ako modely s mechanickými otočnými ovládačmi.
  • Ak je rúra vybavená otočnými ovládačmi, kvôli ľahšej údržbe je výhodou, ak sa dajú zasunúť.
  • Dotykové ovládanie si v predajni vyskúšajte, pretože niektoré modely vyžadujú pomerne silné stlačenie.
  • Nerezová povrchová úprava v okolí tlačidiel je nepraktická, pretože na nej zostávajú odtlačky prstov. V okolí kontrolného panelu je najlepší sklenený povrch, ktorý sa dá ľahko udržiavať.
  • Vnútri komory na pečenie sú praktickejšie dve svetlá, pretože tak budete mať lepší prehľad o stave pripravovaného pokrmu. Niektoré modely sú dobre osvetlené aj jedným svetlom, no v každom prípade si to v obchode overte.
  • Vyskúšajte si aj to, aká náročná je manipulácia s dvierkami, pretože niektoré modely vyžadujú veľa sily.
  • Bočné teleskopické koľajnice/pojazdné sú výhodou pri ľahšej manipulácii s plechmi. Majú namontované bezpečnostné zámky alebo poistky, ktoré však môžu nasadzovanie a vyberanie plechov komplikovať, a preto si aj toto v obchode vyskúšajte.

Čistenie rúry

Udržiavanie vnútra rúry v čistote je veľmi otravná činnosť. Niektoré modely sú preto vybavené samočistiacimi funkciami.

Aquaclean ‑ na čistenie sa používa hlboký plech naplnený vodou umiestnený na dne nádoby. Na rúre sa zapne príslušný program, rúra sa zohreje a odparovaná voda zmäkčí spálené zvyšky jedla, ktoré by sa potom mali dať ľahšie odstrániť. V tomto prípade sa však o samočistiacej funkcii nedá hovoriť.

Katalytické steny ‑ sú vyrobené z mikroporézneho smaltovaného materiálu, ktorý sa pri určitých podmienkach, dalo by sa povedať, že sa aktivuje, a spáli na sebe prilepené zvyšky tuku a mastnoty. Nevýhodou tohto systému je to, že katalytické steny majú určitú životnosť a po niekoľkých rokoch sa musia vymeniť. Navyše, dochádza k prenikaniu „nečistôt“ aj za tieto steny a na strope, zadnej stene ani na dne rúry žiadne katalytické panely nie sú. Musíte preto rúru, z času na čas, vyčistiť pomocou chemických prípravkov.

Pyrolýza ‑ vnútro rúry sa zahreje na teplotu 500 °C, pri ktorej dôjde k spáleniu všetkých organických zvyškov vnútri rúry. Po skončení programu stačí zotrieť mokrou handričkou prach z dna rúry a je to hotové. Výrobca uvádza, že pri pravidelnom používaní dokáže pyrolýza obnoviť rúru do továrenského stavu.

Databáze testovaných výrobků

Sporáky s indukčnou varnou platňou (7 výrobků)
poslední aktualizace: 30.12.2020


Prihlásiť