Test šporákov s indukčnou doskou 2016

Publikované v časopise 8/2016

Aj keď súčasným trendom sú kuchyne so vstavanými spotrebičmi, voľne stojacím šporákom rúrou ešte neodzvonilo. Na trhu nájdeme kombinácie elektrickej rúry s plynovou, elektrickou, sklokeramickou aj indukčnou doskou. V teste sme sa zamerali práve na typ s indukciou, pretože ten vyšiel z nášho prieskumu medzi čitateľmi ako najžiadanejší. Varenie na indukčnej technológií je navyše v západnej Európe alebo v Škandinávii na vzostupe. Pripravili sme pre vás porovnanie ôsmich modelov šírky 50 a 60 centimetrov.

Obmedzená ponuka týchto prístrojov na našom trhu viedla k otestovaniu iba deviatich výrobkov. Na otestovanie vlastností varnej dosky sme zvolili prípravu palaciniek na panvici. Na tomto pokrme sa totiž dobre ukáže rovnomernosť distribúcie tepla. Varnú dosku sme preverili ešte jedným testom - varením pri nízkych teplotách.

 

V rámci testovania rúry sme grilovali kura a hodnotili čas pečenia kuraťa, zafarbenie, chrumkavosť aj šťavnatosť mäsa. Ďalej sme piekli koláče z cesta podobného lineckému. Táto skúška slúžila na  preverenie horizontálnej aj vertikálnej distribúcie tepla. Opekali sme aj hriankový chlieb. Niektoré prístroje dosiahli súmerné opečenie plochy hrianok, ale pri iných sa efektivita grilovania pohybovala okolo 50 %.

 

Popri schopnosti uvariť a upiecť dobré jedlo sme preverili tiež technickú stránku šporákov. Pri varnej doske sme sa zamerali na udržanie nízkej teploty, pri rúrach nás zaujímala stabilita teploty, presnosť nastavenia a predhrievania rúry. Skúšky presnosti nastavenia teploty a stability, respektíve nekolísanie teploty, poukázali na veľké nedostatky niektorých rúr.

 

V laboratóriu sme zmerali spotrebu energie a hlučnosť šporákov. Vzhľadom k povahe prístrojov, ktoré pracujú s vysokými teplotami, nás tiež zaujímalo či sú bezpečné. Okrem merania teploty sme skúšali reakcie varných dosiek v určitých situáciách – napríklad, čo sa stane, keď dáte dole hrniec zo zapnutej platničky alebo na ňu naopak umiestnite hrniec z materiálu, ktorý nie je pre indukčnú technológiu vhodný.

 



Prihlásiť