Len málokoho prekvapí informácia, že väčšina pomarančových džúsov, ktoré si môžeme u nás kúpiť, pochádza z koncentrátu. Nie je to teda čerstvo vylisovaný džús z pomarančov, ale výrobok, ktorý vznikol nariedením zahustenej šťavy do pôvodnej podoby. V našom teste sme sa zamerali na 22 rôznych 100 % pomarančových džúsov, aby sme si overili, či neboli falšované.
Najprv sme kontrolovali, či informácie na obale neklamú spotrebiteľa. Laboratórna analýza sa zamerala na podiel ovocia. Pri výrobe džúsov z koncentrátu by sa totiž teoreticky mohlo stať, že výrobca prileje do koncentrátu viac vody, než v ňom skutočne chýba, a dosladí výrobok cukrom. Ďalej sme v džúsoch nechali preveriť obsah látky hesperidin, ktorého obsah indikuje šetrnosť či nešetrnosť výrobného procesu.
Veľkým argumentom pre pitie pomarančových džúsov je vysoký obsah vitamínu C. Obsah vitamínu C v džúsoch sme teda tiež nechali laboratórne premerať. Na celkové hodnotenie ale vplyv nemal.