Pokiaľ preferujete klasické pečenie vo veľkej komore na pečenie, poobzerajte sa po rúre na pečenie. Aj tie sme pre vás testovali. Vyberať si môžete z lacnejších rúr, modelov s teplovzdušnou funkciou, prípadne aj sporákov.
Mikrovlnky sa v súčasnosti predávajú v mnohých variantoch. Dajú sa kúpiť klasické voľne stojace, ale aj vstavané. Existujú modely, ktoré dokážu, okrem mikrovlnného zohrievania, aj grilovať, prípadne piecť ako teplovzdušná rúra na pečenie. Všetky kategórie sme zaradili do aktuálneho testovania.
Skúšok sa zúčastnilo celkovo 31 modelov, pričom najvyšší dopad na celkové hodnotenie mala príprava pokrmov. Skúšalo sa rozmrazovanie mäsa, zohrievanie mrazených lazaní, rovnomernosť ohrevu hotového jedla a zohrievanie vody v dojčenskej fľaši. Rúry s grilom tiež grilovali toasty, kura a piekli pizzu. Pri teplovzdušných mikrovlnkách bolo súčasťou testovania aj pečenie mafinov.
Skúšky ovládania zahŕňali hodnotenie návodu na použitie, ovládanie, otváranie a zatváranie dvierok, vkladanie jedla, viditeľnosť dovnútra prístroja, vybavenie, jednoduchosť čistenia, využiteľný objem, alebo jednoduchosť používania handicapovanými osobami. Zamerali sme sa na bezpečnosť, hlučnosť aj spotrebu elektrickej energie.
Súboj mikrovlniek známych značiek
Vo výsledkovej tabuľke nájdete množstvo známych značiek. Snažili sme sa čo najpresnejšie vyjadriť náš aktuálny trh. Skúšky preto absolvovali modely spoločností AEG, Beko, Bosch, Cecotec, Domo, Electrolux, Eta, ale aj Gorenje, Hisense, Ikea, LG, Miele, Panasonic, Philco, Samsung, Sharp alebo Siemens.
Čo v recenziách mikrovlniek obvykle nenájdete
Snažili sme sa zamerať na základné a najdôležitejšie funkcie mikrovlniek rôznych cenových kategórií. Vďaka tomu sa nám podarilo odhaliť modely, ktoré vám dobre poslúžia, ale stoja aj niekoľkonásobne menej ako modely známych a nákladných značiek.
Perličky z testu
Čerstvé kurčatá sa pripravovali kombináciou mikrovlnného zohrievania a grilovania. Na výslednej známke sa podieľal čas prípravy a predovšetkým senzorické vlastnosti – šťavnatosť mäsa, farba alebo chrumkavosť kože. Mimo súťaž sa na 14 miestach merala teplota kurčaťa. Príprava hydiny dopadla výrazne lepšie ako grilovanie toastov. Výrobky ohodnotené dobrou známkou opiekli kura celkom rovnomerne a mäso si zachovalo šťavnatosť. Nepočítajte však s tým, že kura bude vyzerať rovnako lákavo ako pri príprave v klasickej rúre na pečenie. Skutočne zlatistá farba na celom povrchu bola skôr vzácnosťou.
Čo sa týka pizze, ukázalo sa, že príprava mrazenej v mikrovlnke nemusí byť problém, nečakajte však kulinársky zážitok ako v pizzerii. Známkovali sme čas ohrevu, prepečenie zdola aj zhora a šťavnatosť. Upečené polotovary sme ohodnotili dobrými a uspokojivými známkami.
Niektoré nedostatky v rámci ovládania predstavujú skôr okrajové nepríjemnosti, iné môžu zbytočne prirobiť prácu. K najdôležitejším súčastiam skúšok ovládania patrilo čistenie. Hodnotiaci skúšali odstrániť nečistoty z komory na pečenie, z vonkajšej časti, otočného taniera, alebo napríklad mriežky grilu.