Test grilovacieho uhlia 2023

Sdílejte

Publikované v časopise 7/2023

Sme národom nielen pivárov, ale aj milovníkov grilovania. Takto tepelne upravovať môžete mäsité aj bezmäsité pokrmy niekoľkými spôsobmi, priame grilovanie na drevenom uhlí však zostáva klasikou. Ako si však vybrať a sú medzi rôznymi výrobkami vôbec nejaké rozdiely? Podrobným laboratórnym skúškam sme podrobili 11 balení. Narazili sme na kvalitné produkty, ale aj na palivo, ktoré nezodpovedá norme.

Drevené uhlie si postupom času získalo obľubu a stalo sa nevyhnutnou surovinou na grilovanie po celom svete. Existuje veľa dôvodov, prečo je to tak. Jedným z nich je jeho relatívne nízka cena a dostupnosť. Drevené uhlie je aj ľahké a aj sa ľahko prenáša, čo zjednodušuje jeho použitie pri grilovaní. Dôležitou vlastnosťou je aj jeho vysoká výhrevnosť, ktorá umožňuje efektívnu prípravu.

Grilovanie na drevenom uhlí poskytuje skvelú možnosť pripraviť si jedlo presne podľa gusta stravníkov. Vďaka otvorenému plameňu a dymu z uhlia získavajú pokrmy charakteristickú a lahodnú chuť. Grilovacie uhlie tak prináša nielen radosť z vonkajšieho stravovania, ale aj možnosť experimentovať s rôznymi receptami a prispôsobiť prípravu jedla podľa individuálnych preferencií.

Laboratórnym skúškam sme podrobili 11 značiek dreveného uhlia nakúpeného v našich obchodoch. Zaujímali nás predovšetkým zásadné kvalitatívne vlastnosti paliva, ako je vlhkosť, obsah popola, viazaného uhlíka či prchavých látok. Nechali sme zistiť, či vrecia obsahujú kusy dreva s optimálnou veľkosťou. Prečítali sme si tiež informácie na obaloch a zisťovali, odkiaľ drevo pochádza, alebo či dostalo niektorú z akostných alebo ekologických certifikácií.

Čo v recenziách grilovacieho uhlia obvykle nenájdete

Testy dreveného uhlia sme robili výhradne pod dohľadom laboratórnych pracovníkov a riadili sa platnými normami, predovšetkým štandardom ČSN EN 1860-2. Vďaka tomu sme mohli zistiť presné hodnoty určujúce celkovú kvalitu uhlia – konkrétne hodnoty zvyškovej vlhkosti, ktorá môže negatívne ovplyvniť horenie a zvyšovať dymivosť, ale aj obsah popola (tiež nežiaduceho), alebo viazaného uhlíka (žiaduceho) čo sa obvykle nemáte ako dozvedieť. Dôležitá bola aj veľkosť jednotlivých kusov uhlia.

Zaujímavosti z testovania grilovacieho uhlia

Uhlíka nie je nikdy dosť: Vyšší obsah viazaného uhlíka vedie k lepšej výhrevnosti na jednotku hmotnosti, čistejšiemu a dlhšiemu horeniu. Nároky normy splnilo 10 z 11 produktov. V šiestich prípadoch sme v uhlí zistili viac ako 80 % uhlíka.

Veľkosť uhlíkov: Pre optimálnu výhrevnosť paliva a rovnomerné horenie je potrebné, aby jednotlivé uhlíky mali správnu veľkosť – nesmú byť ani príliš veľké, ani príliš malé. Norma preto myslí aj na túto vlastnosť. Konkrétne hovorí, že drobných častíc do 10 mm nesmie byť viac ako 7 %, nedostatkom by bolo aj príliš veľa veľkých kusov. Uhlíkov nad 80 mm by v balení nemalo byť nad 10 %. Ideál predstavujú častice od 20 do 80 mm. Tie by mali predstavovať prevažnú väčšinu, aspoň 80 %.

Veľkosť častíc sa ukázala byť najčastejším nedostatkom testovaných výrobkov. Niektoré palivá kvôli nesplneniu normy spadli z predných priečok a skončili až na chvoste tabuľky.


Testované výrobky - grilovacie uhlie (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Grilovacie uhlie (11 výrobků)
poslední aktualizace: 29.6.2023


Prihlásiť