Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- obsah bielkovín: 20 %
- obsah tuku a sušiny: 35 %
- senzorické hodnotenie: 25 %
- mikrobiolog. vyšetrenie: 15 %
- obal a deklarácia: 5 %
Senzorické hodnotenie prebehlo v súlade s normami ČSN EN ISO 10399, ČSN EN ISO 4120, ČSN EN ISO 5495. Osem posudzovateľov známkovalo jednotlivé parametre – chuť a vôňu, vzhľad a konzistenciu – od jedna do päť. Jednotka predstavovala typické a päťka úplne neštandardné vlastnosti.
Obsah bielkovín sme určili pomocou Kjeldahlovej metódy.
Obsah tuku a sušiny sme zisťovali gravimetricky.
Mikrobiologické vyšetrenie spočívalo v určení množstva niekoľkých vybraných mikroorganizmov. Počty baktérií Escherichia coli sme zisťovali podľa ČSN ISO 16649-2. Na určenie počtu kvasiniek sme použili horizontálnu metóda podľa ČSN ISO 21527-1 a ČSN ISO 21527-2. Pre Listériu monocytogenes sme použili metódu preukazovania a stanovenia počtu kultivácií podľa ČSN EN ISO 11290-1 a ČSN EN ISO 11290-2.
Pri hodnotení obalu a deklarácie sme porovnávali zistené hodnoty obsahu bielkovín a tuku s hodnotami deklarovanými v nutričných tabuľkách.