Natierať si chlieb je tradícia s takými hlbokými koreňmi, že sme si ju nenechali vziať ani v časoch, keď obyvateľstvo trápil nedostatok masla. Alebo keď sa z masla stal postrach zdravého jedálneho lístka, alebo keď jeho ceny vystrelili ako raketa. Mať natreté pečivo prakticky kedykoľvek nám v posledných zhruba 150 rokoch uľahčil technologický pokrok, ktorého výsledkom je rastlinný olej spracovaný do natieracej podoby.
Roztierateľný rastlinný tuk si prežil svoje turbulentné obdobie, keď ho ľudia vítali a odmietali podľa toho, či ho odborníci na výživu vyzdvihovali, alebo zatracovali. Dnes sme možno dospeli do fázy, keď margarín toľko vášne nevyvoláva, každý tábor si rozmazáva svojho favorita a pendlerov alebo prebehlíkov nepranieruje.
Tento rok sme si chceli preklepnúť aj rastlinné tuky, ktoré viac alebo menej koketujú s maslom. Preto sme vybrali sedem čisto rastlinných tukov, z ktorých štyri sa hlásia k maslovej chuti, a sedem zmesových rastlinných tukov s maslom. Relatívna novinka na trhu má ambície priniesť spotrebiteľovi výhody masla aj rastlinného tuku − teda lahodnú chuť a ľahkú roztierateľnosť.