Európsky prieskum rozdielov kvality potravín

Obsah říjnového vydání

Aktuální číslo časopisu dTest 10/2019 Obsah říjnového vydání

Publikované v časopise 8/2019

Ešte nedávno bola otázka dvojakej kvality tovaru v rôznych štátoch Európskej únie skôr okrajovou záležitosťou a zaoberali sa ňou predovšetkým spotrebitelia, spotrebiteľské organizácie a niektorí politici. V posledných dvoch rokoch sa situácia zmenila. Témy sa chopili predstavitelia Európskej komisie a začali ju riešiť. Dôležitý krok sa udial na sklonku júna tohto roku, keď rozdiely v zložení potravín konštatoval oficiálny európsky prieskum.

Cesta k onomu veľkému porovnaniu sa začala už minulý rok, keď Európska komisia pripravila dokument opisujúci, ako by sa malo pri kontrole dvojakej kvality postupovať. Podľa neho by sa vždy mali kontrolovať porovnateľné výrobky nakúpené aspoň v troch štátoch, pričom sa sledujú deklarované údaje o ich zložení, podiele dôležitých ingrediencií a živín. Metodika zároveň počíta s tým, že sa rozdiely kvality majú kontrolovať nielen pri tovare známych značiek, ale aj pri tzv. privátnych, vyrábaných podľa zadania obchodných reťazcov.

Podľa vyššie uvedených zásad prebehol aj nedávno zavŕšený prieskum. Zapojilo sa doň 19 členských štátov EÚ vrátane Českej republiky. Pre porovnanie sa vytypovalo 128 rôznych výrobkov − 113 z nich bolo značkových, 15 patrilo do kategórie privátnych značiek. Celkovo sa posudzovali informácie z 1 380 vzoriek. Záverečná správa z výskumu konštatuje, že 60 % kontrolovaných produktov zákazníka nemohlo oklamať. Do tejto skupiny patria výrobky predávané v rôznych krajinách v zhodne vyzerajúcich obaloch a so zhodným zložením (23 %) a tiež tovaru, pri ktorom sa v jednotlivých krajinách líši zloženie, ale aj grafika obalu (27 %). Naopak, pri 9 % porovnávaných druhoch výrobkov sa zákazníkom pod rovnakou prezentáciou ponúkal iný tovar. V ďalších 22 % sa rozdielna kvalita predávala v podobných obaloch.

Výsledky potvrdili, že rozdiely potenciálne vnímané ako dvojitá kvalita existujú, neodohrávajú sa však na kedysi predpokladanej osi východ – západ, ale vo všetkých rôznych smeroch. Príkladom môžu byť tyčinky KitKat, ktoré mali takmer vo všetkých sledovaných štátoch rovnaké zloženie. Líšili sa len tie kúpené na Cypre − obsahovali v čokoláde rastlinné oleje. Podľa výrobcu, ktorý mal možnosť sa k veci vyjadriť, sa rovnaká kvalita (z nášho pohľadu horšia ako u nás) predáva ešte vo Veľkej Británii.

Čo z toho vyplýva pre nás

V záverečnej správe sme si zvlášť všímali prípady, keď sa do porovnávania zapojil aj český zástupca. Celkovo išlo o 96 typov výrobkov a pri 50 z nich sa nenašli rozdiely. Zvyšok sa viac či menej líšil, no nie vždy v neprospech našich spotrebiteľov. Dobrou správou je, že štúdia neukázala príliš veľa prípadov, keď by zloženie v Čechách predávaného výrobku bolo zásadne menej kvalitné ako toho zahraničného. Pár sa ich však našlo a desať najvýraznejších nájdete v prehľade.

Jedným z prípadov sú rybie prsty značky Iglo. V Česku, Maďarsku a na Slovensku obsahujú 58 % rybieho mäsa, zatiaľ čo v Nemecku a Holandsku 65 %. Výrobca rozdiel vysvetlil špeciálnou požiadavkou nemeckých predpisov, otázkou však je, prečo sa rovnaká kvalita nedodáva dobrovoľne aj inam.

Nemilo nás prekvapili výsledky príkrmu Hipp jablko-hruška. V Španielsku, Francúzsku, Taliansku, ale napríklad aj na Slovensku v ňom nájdete iba ovocie. Český variant má 95 % ovocný podiel doplnený ryžovou múkou a ryžovým škrobom.

Na výrazný rozdiel v kvalite sme narazili aj pri čokoládovom pudingu Dr. Oetker: český obsahoval 9 % kakaového prášku, nemecký 16 % a slovenský, litovský alebo lotyšský 17 %. Kuriozitou bol komentár výrobcu, ktorý odlišnosti vysvetľoval tým, že českí a poľskí zákazníci vyžadujú viac kakaa ako nemeckí.

Niektoré zistenia sa, naopak, dali očakávať. Najmä to platí pre rozdiely v zložení limonád Coca-Cola a Fanta. Opäť sa pri nich potvrdilo delenie na štáty sladiace cukrom a fruktózovo-glukózovým sirupom, pri Fante sa navyše pridali aj odlišné obsahy pomarančovej šťavy. Najmenej jej majú v dánskom (4,5 %), najviac v talianskom variante (12 %). Na českom trhu sa ponúka Fanta s 5 % ovocnej šťavy.

K podobnému výsledku došlo aj pri porovnaní pomarančovej limonády značky Lidl/Freeway. Talianska obsahuje 20 % pomarančovej šťavy, česká 3 %. V oboch prípadoch to výrobcovia vysvetľujú špeciálnymi požiadavkami talianskych predpisov.

Každému štátu podľa jeho želania

Odlišné bolo aj zloženie bujónov, polievok a omáčok vo vrecku; štúdia sa zaoberala značkami Knorr a Maggi. Všeobecne sa ukázalo, že napríklad v Dánsku alebo vo Francúzsku sa nepridávajú zvýrazňovače chuti vo forme éčok, no pracuje sa skôr s kvasnicovým extraktom. Pri týchto typoch výrobkov sa tiež možno výraznejšie prejavila regionálna odlišnosť. Zloženie sa v každom štáte líšilo a výrobky sa takisto ponúkali v odlišných obaloch.

Musíme pripustiť, že štúdia ukázala, že mnohokrát spomínané odlišné chuťové preferencie a spotrebiteľské zvyklosti môžu mať vplyv na zloženie. Niekoľkokrát sa totiž zistilo, že väčšina kontinentu má rovnaký výrobok a líšia sa iba v niekoľkých štátoch, často Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Ako príklad môžeme uviesť nátierku Philadelphia. Talianska a španielska sa líšili obsahom soli, španielska zas ako jediná obsahovala aj konzervant. Podľa vyjadrenia výrobcu z toho dôvodu, že si Španieli potrpia na to, aby načaté balenie v chladničke vydržalo čo najdlhšie. Podobne možno vysvetliť aj rôzne zloženia kakaových nápojov a raňajkových cereálií. V ich prípade išlo o to, že väčšinou obsahovali prídavok vitamínov, v niektorých štátoch sa však predávali bez neho.


O prekvapenie nebola núdza

Na druhej strane môžeme spomenúť aj prípady, kde sme podľa našich minulých skúseností čakali rozdiely, ale nedočkali sme sa ich. Najviac nás prekvapila Nutella. V minulých rokoch sme si niekoľkokrát potvrdili odlišné zloženie nemeckej Nutelly, tentoraz však už bola zhodná s ostatnými, vrátane tej českej.

Pozitívne zmeny sme zaregistrovali tiež pri mrazených pizzách Dr. Oetker Ristorante. Predtým sa nemecká a česká pizza líšili, no v tomto európskom porovnaní druhov Hawaii a Mozzarella boli všetky zloženia totožné.

Upokojiť takisto môžeme tuzemských priaznivcov čokolády Milka. Mliečny variant je celoeurópsky zhodný. Pri čokoláde s lieskovými orieškami sa síce líšil deklarovaný podiel orechov, nie však na úkor českých zákazníkov. Sťažovať by si mohli napríklad Španieli, Cyperčania či Maďari.

Výsledky prieskumu boli prínosné aj pre niektorých výrobcov − odhalili totiž chyby na etiketách. V niekoľkých prípadoch sa tak ukázalo, že rozdielne hodnoty na obaloch boli dielom tlačiarenských škriatkov. V Česku sa to podľa vyjadrenia výrobcov týkalo napríklad deklarovaného obsahu cukru v zmrzline Häagen Dazs alebo údajnej prítomnosti oleja shea v zložení Kinder Pinguí.

Okrem preklepov a chýb sa tiež prejavilo to, že hoci sú hlavné pravidlá označovania potravín v Európe zjednotené, každý štát si v nich udržiava svoje špeciality. Dôkazom bolo rôzne pomenovanie identických ingrediencií či spôsob, akým boli zostavené jednotlivé zoznamy zložiek.

Čo ďalej?

Európska komisia považuje práve ukončený výskum za východiskový bod ďalšieho riešenia problému dvojakej kvality. V apríli tohto roku bola schválená smernica na ochranu spotrebiteľa, ktorá v skratke vyžaduje, aby sa tovar s rozdielnymi parametrami predával v odlišných obaloch, prípadne aby bol spotrebiteľ o odlišnosti informovaný. V nadväznosti na túto smernicu a vykonaný európsky výskum chce Európska komisia rokovať s kontrolnými orgánmi v jednotlivých štátoch o tom, ako môžu dvojakú kvalitu postihovať. V spolupráci so spotrebiteľskými organizáciami sa chystajú aj ďalšie testy, ktoré by pomohli odhaliť ďalšie prípady.

Fuze Tea Black Ice Tea Peach Hibiscus
země
obsah čajového extraktu
obsah broskvové šťávy
Česká republika 0,12 % 0,1 %
Německo 0,12 % 3 %
Nizozemí 0,12 % 5 %
Iglo rybí prsty s aljašskou treskou
země
obsah rybího masa
Česká republika 58 %
Německo 65 %
Nizozemí 65 %
Dr. Oetker Čokoládový pudink
země
obsah kakaového prášku
Česká republika 9 %
Německo 16 %
Slovensko 17 %
Lidl/Freeway Orange
země
obsah pomerančové šťávy
konzervanty
Česká republika 3 % ne
Německo 3 % ne
Francie 10 % ne
Hipp Bio Jablko a hruška
země
ovocný podíl
přídavek škrobu
Česká republika 95 % ne
Slovensko 100 % ne
Francie 100 % ne

Fanta Orange
země
obsah pomerančové šťávy
fruktózo-glukózový sirup
Česká republika 5 % ne
Itálie 12 % ne
Francie 10 % ne
Nescafé 3 v 1
země
obsah kávy
Česká republika 7,9 %
Německo 7,9 %
Francie 10 %
Lay's Bramborové lupínky solené
země
olej
Česká republika řepkový, palmový
Německo slunečnicový
Slovensko řepkový, palmový
Nesquik
země
obsah kakaa
přídavek vitamínů
Česká republika 20 % ne
Německo 20,6 % ne
Dánsko 20 % ne
Lidl/Freshona Pineapple Slices in Syrup
země
přídavek cukru
přídavek ananasové šťávy
Česká republika ne ne
Německo ne ne
Dánsko ne ne


Prihlásiť