V teplých mesiacoch hocikto zatúži po ľahkej talianskej kuchyni. Do júnového vydania sme preto pripravili test mozzarelly. Tento syr už dávno nie je výhradne talianskou špecialitou, naopak, vyrába sa a používa na celom svete. Do laboratória sme poslali 14 mozzarell vyrobených z neodtučneného kravského mlieka. Vo veľkých obchodoch sme nakúpili syry rôzneho pôvodu. Okrem talianskych originálov to boli aj výrobky od nás, z Nemecka aj Poľska.
Okrem chemických parametrov – obsahu bielkovín, tuku, sušiny a tuku v sušine – sme sledovali aj prítomnosť niektorých mikroorganizmov, ktoré by mohli ukazovať na problémy s hygienou pri výrobe aj pri následnej manipulácii so syrom.
Najdôležitejšie bolo pre nás senzorické hodnotenie. Robilo sa v Taliansku, kde porota deviatich syrárskych odborníkov porovnávala mozzarelly s „ideálnym“ syrom toho istého typu. Dobrou správou je, že mozzarelly našich výrobcov uspeli pred talianskou komisiou. Medzi tromi najlepšie hodnotenými výrobkami boli dva naše produkty, naopak, v kategórii najslabších mozzarell náš zástupca chýbal.
Test sme zakončili obvyklou kontrolou pravdivosti údajov na obale. Tu sme narazili na jednu zo slabín mozzarelly − nedodržanie deklarovanej hmotnosti pevného podielu, teda samotného syra bez nálevu. Hoci predpisy tolerujú pomerne veľkorysú zápornú hmotnostnú odchýlku, dva výrobky v našom teste ju prekročili.