Po piatich rokoch sme zopakovali test kyslej kapusty. Zamerali sme sa predovšetkým na nesterilizované výrobky balené v plastových vrecúškach a predávané v chladiacich boxoch. Napriek tomu sa do nášho výberu dostala aj jedna kapusta sterilizovaná. V roku 2013 nás veľa výrobkov nemilo prekvapilo nízkym obsahom vitamínu C. Bohužiaľ, aj tento rok bola situácia podobná.
Celkovo sme do laboratória poslali 14 vzoriek kyslej bielej aj červenej kapusty. Zisťovali sme, koľko z dvoch cenených zložiek kyslá kapusta obsahuje − vitamínu C a probiotických baktérií mliečneho kvasenia. Okrem toho sme sledovali aj prítomnosť niektorých problematických látok a nežiaducich mikroorganizmov. Dôležitou súčasťou testu bola ochutnávka a kontrola správnosti textov na obaloch. Pri kontrole sme dávali pozor najmä na dodržanie deklarovanej hmotnosti.
Analýzy ukázali, že nie všetky kapusty obsahujú toľko zdravotne prospešných látok, koľko by sme očakávali. Platilo to najmä pre vitamín C, ktorého kyslá kapusta obsahuje priemerne 160 mg/kg. V najlepších výrobkoch jeho obsah prekročil hranicu 400 mg/kg, no našla sa aj kapusta so 66-krát nižšou koncentráciou. Celkovo sme v tretine vzoriek zistili vitamín C v nižšom množstve, ako sme očakávali. Podobná situácia nastala aj pri počítaní probiotických baktérií mliečneho kvasenia. V jednom grame tých najživších vzoriek sme ich našli viac ako desať miliónov. Na druhom konci stáli dva výrobky, pri ktorých sme neobjavili žiadne.
V skúškach nežiaducich látok a mikroorganizmov sa všetkým kyslým kapustám darilo dobre. Nenarazili sme na žiadne problémy s dodržaním predpísaných limitov. Príliš nás však nepotešil relatívne vysoký podiel výrobkov deklarujúcich použitie chemických konzervačných látok. Tie sú súčasťou stratégie výrobcov zabezpečiť čo najdlhšiu životnosť kapusty v obchodoch. S chemickými konzervantmi sa môžeme stretnúť iba v kapuste, pri ktorej výrobca nahradil pôvodnú šťavu z kapusty slaným nálevom.
Pri senzorickom hodnotení sme sledovali najmä chyby vzhľadu, nastrúhania, chute a vône. Testovaná biela kapusta nemala vážne problémy, pri červenej kapuste bola situácia zložitejšia. Červená kapusta je chuťovo odlišná a táto inakosť sa prejavila celkovo horším hodnotením.