Pri potravinách platí, že tuk je nositeľom chuti – v prípade cesta aj krehkosti. V dnešných lístkových cestách maslo alebo masť z tradičných receptúr stopercentne nahrádzajú tuky rastlinné, ktoré majú iné prednosti, ako je výrazná lahodná chuť. Ľahšie sa spracovávajú, dlhšie vydržia a sú lacné. My sme za najlacnejšie testované 400 gramové lístkové cesto zaplatili 40 centov. Naša skúška dokázala, že s takýmito nákladmi doma dobré cesto nevyrobí ani kúzelník.
Lístkové cesto sa skladá z dvoch častí, ktoré sa do seba zabalia a spoločne rozvaľkajú. Zjednodušene povedané sa cesto potom chladí a v časových intervaloch znovu rozvaľká a prekladá, dokiaľ sa nedosiahne požadovaná mnoho vrstevnatosť - budúce lístky. Časovo náročnú procedúru, ktorá vyžaduje priebežné chladenie preto radšej domáce pekárky a pekári prenechávajú výrobcom, kde prácu na ceste zaobstarajú stroje. Ako ale také cestá chutia, ako vyzerajú po upečení a aké tuky obsahujú? Odpoveď sme sa rozhodli hľadať v laboratóriu.
Analýzy odhalili v dvoch výrobkoch vysoký podiel rizikových transmastných kyselín, ktoré majú nepriaznivé účinky na ľudské zdravie, medzi ktoré patrí kôrnatenie tepien, rast hladiny LDL (zlého) cholesterolu v krvi, riziko cukrovky druhého stupňa a ďalšie. Niektoré európske štáty už zaviedli limity pre ich obsah v použitom tuku potravín a zmieňované dva produkty by sa tak na tamojších trhoch nesmeli predávať. Zaujímal nás aj obsah ďalších nasýtených mastných kyselín, senzorické vlastnosti, obsah plesní a deklarácie na výrobkoch. Do testu sme zaradili dvanásť lístkových ciest chladených a sedem mrazených.