Zmrzlinovače bez chladiacej jednotky sú jednoduché a pomerne malé prístroje, ktorých hlavnou súčasťou je špeciálna nádoba, ktorá sa ukladá na potrebný čas do mrazničky. Tam sa náležite vychladí a je pripravená na výrobu zmrzliny. Návody na použitie uvádzajú minimálne osem alebo 12 hodín mrazenia. My sme počas testovania mrazili misky vždy 24 hodín a tento čas odporúčame aj vám. Spracovanie a miešanie surovín zaisťuje vrchnák s integrovaným motorom a hnetačmi.
Výhodou týchto strojčekov je menšia obstarávacia cena, ktorá sa pohybuje od necelých 35 do zhruba 80 €a relatívne malé rozmery. Mínusom je však závislosť od mrazničky a dlhý čas mrazenia misky, bez ktorej nemožno zmrzlinu vyrobiť. Prípravu ľadovej dobroty teda musíte naplánovať vopred a je nutné počítať s dostatkom miesta v mrazničke.
Praktickejšie sú v tomto chladiace zmrzlinovače, ktoré zvládajú prípravu jednej várky za druhou. Disponujú kompresorom s chladičom a poradia si s výrobou zmrzliny bez pomoci mrazničky. Ide o rozmernejšie prístroje a ich výkon sprevádza vyššia obstarávacia cena − až okolo 385 €. Nevýhodou prístrojov s vlastnou chladiacou jednotkou sú, popri vysokej cene, často aj väčšie rozmery a vyššia spotreba elektrickej energie. Naopak, prístroje bez chladiacej jednotky majú spotrebu zanedbateľnú, jednoduchý strojček poháňajúci hnetače potrebuje len minimálne množstvo elektriny a väčšinu práce urobí mraznička.
Zmrzlina sa dá vyrobiť aj s kuchynským robotom, ak sa k nemu dá dokúpiť chladiaca miska ako príslušenstvo. Miska sa opäť dáva do mrazničky. Cena chladiacej misky pre kuchynské roboty začína zhruba na 70 eurách a k tomu treba ešte pripočítať cenu samotného robota, ak ho nemáte.
Obidva typy zmrzlinovačov (s chladiacou jednotkou aj bez nej) dokážu urobiť dobrú zmrzlinu a nájdete medzi nimi kvalitné modely. V príprave zmrzliny všeobecne lepšie fungovali chladiace prístroje. Výrobníky bez chladiacej jednotky sa nevyhli čiastočným nedostatkom, ale väčšina názorne ukázala solídny výkon pri výrobe zmrzliny.