Mliečny tuk je drahý a každé percento navyše znamená pre výrobcu ďalšie náklady. Rozdiel medzi deklarovaným a nameraným množstvom tuku bol pri najväčšom hriešnikovi viac ako 4 %, namiesto 38 % bolo len 33,6 %. V tejto časti testu sme za nedodržané množstvo tuku dávali známku nedostatočne. Zákon o potravinách zakazuje uvádzať do predaja potraviny ponúkané k spotrebe klamlivým spôsobom. Testovali sme kyslé smotany s deklarovaným obsahom tuku od 10 do 38 %.
Smotana sa vyrába z mlieka, ktoré obsahuje tuk, bielkoviny, vápnik aj rôzne vitamíny, ale nikdy v ňom nie je škrob. Z hľadiska potravinového purizmu je možné jeho prítomnosť v kyslej smotane považovať za nadbytočnú. Kvalitnú smotanu škrobiť netreba. Dokladá to ostatne aj víťaz nášho testu. Senzorickým hodnotením prešiel ako najlepší bez jedinej výhrady posudzovateľov, ktorí ocenili krémovú, hladkú konzistenciu a čistú a príjemnú chuť aj vôňu.
Pri smotanách so škrobom sme chceli zistiť, koľko ho do nich výrobcovia pridali, pretože na obale sa uvádza iba jeho prítomnosť, ale nie množstvo. Smutný rekordman v tejto kategórií je kyslá smotana, v ktorej bolo zistené 3,58 percenta škrobu. Namerané množstvo nájdete v hodnotiacej tabuľke.
Test by nebol úplný, keby sme si v laboratóriu nenechali prepočítať baktérie mliečneho kvasenia. Až s pomocou týchto ušľachtilých mikroorganizmov získajú kyslé výrobky svoju typickú chuť, vzhľad a vôňu. Predpísaný počet mikroorganizmov laboratórium zistilo vo všetkých smotanách okrem jedinej.