Všetky mrazené potravinárske výrobky musia byť v predajni uložené v mraziacom boxe pri teplote mínus 18 stupňov Celzia a nižších. Mrazničky by mali byť vybavené teplomerom, kde si môžete overiť skutočnú teplotu. Rozmrazené a opätovne mrazené výrobky sa nepredávajú.
Nepomleté či mleté? Výrobca tým informuje spotrebiteľov, či rybie mäso pochádza z celého kusu použitej ryby − niekedy uvádza aj stopercentné filé −, alebo z rybacej drviny. Z testov vyplynulo, že nepomleté rybie prsty sú chutnejšie ako tie z mletej rybacej suroviny.
Na výber
Podiel rybacej suroviny vo výrobku nájdeme na etikete so zložením výrobku. U nás nie je, na rozdiel od Nemecka, stanovená požiadavka na minimálny obsah rybieho mäsa. Jeho množstvo preto značne kolíše a pohybuje sa od 22 do 70 percent.
Čím menej mäsa z rýb vo výrobku, tým viac strúhanky, múky alebo škrobu rybie prsty obsahujú. Vodidlom pri rozhodovaní môže byť údaj o podiele sacharidov vo výrobku. Samotné ryby žiadne sacharidy neobsahujú, tie do výrobku prechádzajú až zo škrobovitých surovín rastlinného pôvodu. Podrobnosti možno zistiť z tabuľky výživových údajov.
Veľmi často sa na etiketách uvádza aj typ ryby. Typicky sa rybie prsty vyrábajú z mäsa bielych rýb, najmä tresiek. Stretnúť sa však môžete aj s inými druhmi, napríklad morská šťuka, nazývaná aj hejk, alebo šproty.
Odkiaľ je úlovok? Dôležitou informáciou o produktoch rybolovu je označenie oblasti úlovku. Uvádza sa najčastejšie kódom FAO (organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo) s príslušným číslom. Na obaloch rybích prstov sa môžete stretnúť s oblasťami FAO 61 a FAO 67 pokrývajúcimi severozápadný a severovýchodný Tichý oceán. Kvôli úplnosti dodajme, že more okolo Európy patrí do oblasti FAO 27 (Atlantik) a FAO 37 (Stredozemné more).
Certifikát MSC na obale dokladuje, že ryby sa lovili spôsobom šetrným k životnému prostrediu. MSC je skratka pre Marine Stewardship Council, certifikát je nepovinný.
Pridaná voda do rybích prstov sa musí uvádzať v zložení výrobku, pokiaľ je jej v ňom viac ako päť percent.
Dátum minimálnej trvanlivosti je povinným údajom, z ktorého vyčítame, dokedy sa môže výrobok spotrebovať. Čím vzdialenejší dátum, tým lepšie. Tento dátum však platí iba pri skladovaní pri teplotách pod −18 °C. Pokiaľ je v domácich mrazničkách teplejšie, upravuje sa trvanlivosť podľa tabuľky „Uchovanie u spotrebiteľa“, ktorá je uvedená na etikete.