Test tavených syrov 2024

Sdílejte

Publikované v časopise 2/2024

Téma tavených syrov sa na stránky nášho časopisu vracia presne po 11 rokoch. V roku 2013 sme sa testovaním pokúsili vyvrátiť niektoré mýty s nimi spojené. Rovnakú úlohu by sme si mohli dať aj tento rok. Niektoré pochybnosti týkajúce sa tavených syrov totiž stále pretrvávajú. Do laboratória sme poslali 23 vzoriek, aby sme zistili, ako sú na tom s obsahom žiaducich aj nežiaducich látok. Do ťažkostí sa však syry dostali iba vinou nepresných a zavádzajúcich informácií na obaloch.

Čo tiež testujeme:

Mliečne výrobky testujeme pravidelne, v posledných rokoch sme otestovali napríklad:

Máte občas chuť na tavený syr na čerstvom pečive? Aby sme vám uľahčili výber toho najlepšieho taveného syra, pripravili sme pre vás podrobný nezávislý test taveného syra. Do nášho výberu sme zaradili výrobky značiek Madeta, Veselá kráva, Želetava, Apetito, Président aj syry privátnych značiek reťazcov Lidl, Albert, Penny, Billa a Kaufland.

Rôzne druhy pre rôzne preferencie

Tavený syr je obľúbený vďaka svojej praktickosti aj lahodnej chuti. Existuje veľa rôznych druhov tavených syrov, líšiacich sa príchuťou alebo tučnosťou. Naším cieľom bolo zistiť, ktoré neochutené tavené syry − bežné aj smotanové − si zaslúžia vašu pozornosť.

Hľadá sa dobrá chuť a konzistencia

Pri testovaní taveného syra sme sa zamerali na niekoľko kľúčových aspektov. Jedným z nich bola samozrejme chuť. Tím odborníkov ochutnal a zhodnotil tavené syry nielen z hľadiska chuti. Ďalším dôležitým faktorom bola konzistencia syrov. Zistili sme, že v tomto ohľade sa môžu jednotlivé výrobky významne líšiť a niektoré z nich nemusia byť ideálne. Dôvodom môže byť prílišná tuhosť, alebo naopak lepivosť.

Fosforu sa len tak nevyhnete

Tavené a a prírodné syry sa odlišujú najmä použitím taviacich solí. Ani na ne náš testovací program nezabudol. Nechali sme overiť, koľko syry obsahujú fosfátov a kyseliny citrónovej, čo sú hlavné látky používané ako taviaca prísada. Výsledky meraní priniesli jedno nepríjemné zistenie. V laboratóriu našli kyselinu citrónovú aj vo výrobku, v ktorom sme ju podľa údajov o zložení nečakali. Spolu s taviacimi soľami sme sa zaujímali aj o obsah vápnika. Ten je dôležitý najmä preto, že môže v syre vyvažovať zvýšený podiel fosforu.

Kvalita a bezpečnosť predovšetkým

Našej pozornosti neušli ani základné ukazovatele kvality syrov a ich nutričné hodnoty. Sledovali sme tučnosť, obsah bielkovín aj množstvo soli. V tomto smere výrazne záleží na tom, či si kúpite tavený syr bežný, alebo so smotanou. V našom teste sme starostlivo skúmali aj bezpečnosť tavených syrov. Dôležité je, že v tomto prípade neprišli z laboratória žiadne zlé správy.

Najlepší tavený syr pre vaše chute

Na základe nášho testovania sme zistili, ktoré tavené syry sa oplatí kúpiť. Pokiaľ hľadáte kvalitný tavený syr s výbornou chuťou a všestrannosťou, určite sa pozrite na naše výsledky.


tavené sýry (porovnat)

tavené sýry se smetanou (porovnat)

Databáze testovaných výrobků

Tanené syry (23 výrobků)
poslední aktualizace: 1.1.2024


Prihlásiť