Ako si vybrať proteínové mliečne výrobky

Obsah aprílového dTestu

Aktuální číslo časopisu dTest 4/2024 Obsah aprílového dTestu

Sdílejte

Aktualizováno: 28.8.2023

Proteínové mliečne výrobky vychádzajú z bežných mliečnych produktov. Líšia sa iba pridanou bielkovinou. Najčastejšie výrobcovia používajú bežné mliečne bielkoviny, ktoré sú základom tvarohu a syrov. Niekedy môžete na etiketách nájsť srvátkové bielkoviny. Tie sú tiež mliečneho pôvodu, ale ide o látky rozpustné vo vode, preto pri výrobe tvarohu odtekajú v srvátke.

Najbežnejšími proteínovými mliečnymi výrobkami sú upravené jogurty, pudingy a dezerty. Samostatnú kategóriu výrobku, ktorý je bohatý na bielkoviny predstavuje skyr.

Proteínový jogurt je obsahom mikroflóry bežným jogurtom. Líšia sa iba prídavkom bielkovín, ktorých vďaka tomu obsahujú v priemere 8,6 %. Na porovnanie: v bežných bielych jogurtoch sa koncentrácia bielkovín pohybuje okolo 4 %, pri gréckych jogurtoch je to zhruba 5 %

Skyr je špeciálny druh fermentovaného mliečneho výrobku pôvodom z Islandu. Chuťou a konzistenciou sa podobá gréckemu jogurtu, lenže technológiou výroby ide skôr o tvaroh. Súčasťou tradičnej fermentačnej kultúry je totiž okrem baktérií mliečneho kvasenia aj syridlo. V Česku ponúkané skyry obsahujú podľa nutričných tabuliek v priemere 7,6 % bielkovín, v islandskom origináli je údajne možné nájsť až 12 %.

Proteínový puding vychádza z klasického pudingu, odborne povedané ide o škrobom spevnené mlieko. V pudingoch obohatených proteínom nájdete priemerne 9,9 % bielkovín. V obyčajných ich môžete očakávať iba okolo 2,7 %.

Proteínový tvarohový dezert si nemusí ničím pomáhať k vysokému obsahu bielkovín. Tvaroh je na ne bohatý sám o sebe a platí, že čím tvrdší a menej tučný je, tým viac bielkovín obsahuje. Proteínové dezerty vychádzajú z mäkkého tvarohu a nachádzali sme v nich 9,4 % bielkovín. V bežnom neochutenom mäkkom tvarohu môžete počítať dokonca s 10,8 %.

Väčšina proteínových výrobkov patrí medzi ochutené. Obvyklé sú ovocné, vanilkové alebo čokoládové príchute. Pri výbere môžete brať do úvahy deklarované podiely ovocia, kakaa alebo prítomnosť prírodnej vanilky. Dôležitým kritériom je aj obsah cukru. Môže vo výrobkoch veľmi kolísať a niektoré obsahujú dokonca viac cukru ako bielkovín. V produktoch s nízkym obsahom cukru zase často nájdete náhradné sladidlá, ktoré sa môžu prejaviť na chuti výrobku.

Databáze testovaných výrobků

Proteínové mliečne výrobky (16 výrobků)
poslední aktualizace: 31.8.2023


Prihlásiť