Ako testujeme ručné šľahače

Ako hodnotíme

Podiel skúšok na celkovom hodnotení:

  • funkcie: 55 %
  • ovládanie: 30 %
  • hlučnosť: 10 %
  • konštrukcia a spracovanie: 5 %

Funkcia

Hlavnou časťou testu boli praktické skúšky. Nižšie uvádzame výsledný produkt, použité ingrediencie a za dvojbodkou faktory podieľajúce sa na hodnotení. Rýchlostný stupeň a dĺžku prípravy sme vždy zvolili podľa inštrukcií výrobcu, takisto sme dodržiavali maximálnu odporúčanú dĺžku prevádzky.

Sneh z vaječných bielkov (5 vaječných bielkov): čas ušľahania, kvalita snehu a nárast objemu.

Šľahačka (250 ml smotany): čas ušľahania, kvalita šľahačky, nárast objemu, stabilita konzistencie po 24 h skladovania v chladničke.

Koláč (150 g hladkej múky s kypriacim práškom, 150 g cukru, 150 g masla, 3 vajcia): čas namiešania, rovnomernosť rozmiešania, kvalita cesta, zväčšenie objemu a vyskočenie po upečení, konzistencia a štruktúra po upečení.

Biely chlieb (500 g bielej pšeničnej múky, 10 g soli, 350 g vody, 10 g čerstvých kvasníc): čas miesenia, rovnomernosť rozmiesenia, kvalita cesta, vykysnutie po upečení, štruktúra a konzistencia po upečení.

Poznámka: pri miesení cesta na chlieb sa riadime jednotným receptom, vždy však využijeme maximálnu kapacitu, ktorú výrobca pri príprave chlebového cesta uvádza. Chlieb pečieme z pol kila cesta, alebo z celej dávky, ak je maximálna kapacita menšia ako 500 g.

Palacinky (0,5 l zmesi: 125 g bielej pšeničnej múky, 250 g čerstvého plnotučného 3,5 % mlieka, 100 g vajec bez škrupín, 3 g soli): čas miešania, jemnosť, penivosť, tekutosť, prítomnosť nerozmiešaných usadenín, kvalita zmesi.

Hlučnosť

Hlučnosť sa merala v decibeloch pri najvyššom prevodovom stupni zo vzdialenosti pol metra od prístroja. Zároveň ju subjektívne hodnotili aj traja technickí experti, ktorí posudzovali tak silu vydávaného zvuku, ako aj jeho charakter.

Ovládanie

V rámci ovládania sme posudzovali zrozumiteľnosť a kompletnosť návodu na použitie, jednoduchosť manipulácie a ovládania, alebo možnosti čistenia a skladovania.

Konštrukcia a spracovanie

Hodnotí sa celkové spracovanie prístroja, pevnosť konštrukcie, starostlivé nasadenie jednotlivých dielov. Takisto aj umiestnenie ovládacích prvkov, odolnosť značenia a stálosť farieb.

Záťažová skúška

Robíme záťažovú skúšku motora. Každý model absolvoval 70 cyklov (minútu v akcii, minútu prestávka, po piatich cykloch prestávka desať minút). Šľahali sa zmes vody a pilín. Po každom použití sme prístroj rozobrali a znovu zostavili. Sledovali sme, či nekolíše výkon, nemení sa vydávaný zvuk, vibrácie, alebo či nedochádza k samovoľnému vypínaniu prístroja.

Bezpečnosť

Okrem kontroly prítomnosti výstražných symbolov sme do testu bezpečnosti zahrnuli aj hodnotenie bezpečnosti spojené s používaním elektrického prúdu (izolácia a kontinuita elektrického pripojenia).

Prihlásiť