Ako sa hodnotilo
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- senzorické hodnotenie: 40 %
- celistvosť a spracovanie: 10 %
- nežiaduce látky: 20 %
- mikrobiologie: 10 %
- mikrobiológia: 5 %
- deklarácia: 15 %
Senzorické hodnotenie
Päť odborníkov známkovalo vzhľad kreviet (pred aj po tepelnej úprave, respektíve pred aj po rozmrazení), vôňu, chuť, pocit v ústach a textúru. Každú krevetu kontrolovali niekoľkokrát a všímali si prípadné chyby. Testovalo sa podľa nemeckej normy L 00.90-22:2017 ASU.
Celistvosť a spracovanie
Zisťovalo sa, či sú krevety rovnakej veľkosti a aký je podiel zvyškov pancierov a viditeľných čriev čiže žiliek. Celistvosť kreviet sa určila podľa počtu úlomkov rozmrazených kreviet v pomere k celkovému počtu.
Nežiaduce látky
Analýza sa zameriavala napríklad na ťažké kovy (olovo, kadmium a ortuť), na zvyšky veterinárnych liečiv ako napríklad chloramfenikol, metabolity nitrofurány a tetracyklíny, alebo trifenylmetánové farbivá. Zisťovali sa aj minerálne oleje, chlorečnany a chloristan.
Mikrobiológia
Hľadal sa rad patogénov, konkrétne Escherichia Coli, Listeria monocytogenes, enterobaktérie, koaguláza pozitívne stafylokoky, Salmonella, Pseudomonas, Vibrio, Shigella, kvasinky a plesne. Používali sa nasledujúce metódy:
Celkový počet kolónií − ISO 4833-2:2014.
Escherichia coli − L 00.00 − 132/1:2021 ASU.
Listeria monocytogenes − ASU L 00:00 − 22:2018.
Enterobacteriaceae − ASU L 00.00 − 133/2:2019.
Koaguláza-pozitívne stafylokoky − ASU L 00.00-55:2019.
Salmonella − ASU L 00:00 − 20:2021.
Pseudomonas − L 06.00 − 43:2011 ASU.
Obal
Traja odborníci skúšali otváranie a zatváranie balenia. Hodnotili jednoduchosť vybratia kreviet a všímali si pokyny na likvidáciu.
Deklarácia
Posudzovalo sa, či informácie uvedené na obaloch zodpovedajú zákonu, sú správne a úplné. Robila sa aj kontrola uvedených nutričných informácií, pokynov na skladovanie a prípravu.