Ako hodnotíme
Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.
- ohrev a pečenie: 50 %
- spotreba el. energie: 20 %
- ovládanie: 20 %
- hlučnosť: 5 %
- bezpečnosť: 5 %
Limity hodnotenia
Niektoré hodnotenia môžu byť limitované. Celkové hodnotenie je limitované výsledkom skúšky bezpečnosti.
Ohrev a pečenie
Predhrievanie rúry: Hodnotili sme čas potrebný na zahriatie prázdnej rúry z izbovej teploty o 155 K pri teplovzdušnom režime o 180 K pri bežnom ohreve (horný a spodný). Pokiaľ mala rúra rýchle predhrievanie (boost), testovali sa obidva varianty. Zároveň sme zaznamenávali spotrebu elektrickej energie. Skúška prebiehala v súlade s normou ČSN EN 60350-1.
Presnosť nastavenia teploty: Testujeme po stabilizácii prázdnej rúry v konvenčnom a teplovzdušnom režime a kontrolujeme celkovo štyri hodnoty: 80 °C, 150 °C, 200 °C a maximálnu možnú.
Stabilita teploty: Meriame intervaly regulácie teploty v rozpálenej rúre a zaznamenávame, k akému veľkému teplotnému rozdielu dochádza v priebehu pečenia. Testujeme v rovnakých režimoch ako presnosť nastavenia.
Kurča: čerstvé kura s hmotnosťou približne 1800 g (+/- 200 g) sme piekli podľa inštrukcií v návode. Pri pečení sme nepoužili žiadny tuk, soľ, ani dochucovadlá.
Piškótová torta: na upečenie korpusu sme použili 100 g pšeničnej múky, 100 g kukuričnej múky, 3 g prášku do pečiva, 150 g cukru, 3 vajcia a 30 ml vody. Tortu sme piekli samotnú, aj ako dva korpusy na dvoch úrovniach nad sebou. Test prebiehal podľa normy IEC 60350-1.
Malé koláčiky: na upečenie 30 až 40 koláčikov sme použili 340 g masla, 340 g cukru, 300 g vajíčok, 450 g pšeničnej múky, 15 g prášku do pečiva a 6 g soli. Test koláčikov sme robili podľa normy IEC 60350-1, aby bolo možné hodnotiť rovnomernosť sfarbenia a distribúciu tepla horizontálne aj vertikálne. Koláčiky sme piekli na dvoch plechoch nad sebou.
Snehové pusinky: pripravili sme pusinky zo 4 vaječných bielkov, 250 g cukru a štipky soli. Piekli sme dvakrát, pri konvenčnom ohreve aj pri horúcom vzduchu.
Efektivita grilu: rúra bola predhriata podľa inštrukcií v návode na grilovanie (prípadne päť minút na maximálnu teplotu na grilovanie), a potom bol do nej vložený rošt pokrytý bielym hriankovým chlebom. Test bol opäť vykonaný podľa normy ICE 60350-1. Merali a hodnotili sme efektívnu zónu grilovania.
Spotreba elektrickej energie
Merali sme spotrebu energie v priebehu fázy predhrievania rúry aj pri všetkých praktických skúškach. Zaujímala nás aj spotreba elektriny v pohotovostnom režime (stand-by), samostatne a pri odloženom pečení. Pri pyrolitických rúrach meriame aj spotrebu elektriny v priebehu čistiaceho programu.
Ovládanie
Hodnotenie zahŕňa prácu s kontrolným panelom, nastavenie časovača, ovládanie základných režimov aj programovateľných funkcií, manipuláciu s dvierkami, viditeľnosť do rúry v priebehu pečenia, vkladanie a vyberanie pokrmov, celkovú údržbu rúry a jej čistenie a taktiež posúdenie návodu na použitie.
Pri pyrolitických rúrach meriame aj dĺžku trvania a hodnotíme účinnosť pyrolitického cyklu. Na tieto účely si najskôr vytvoríme nečistotu zloženú z tuku a výpeku. Tú potom aplikujeme na šiestich miestach v rúre a pri najvyššej teplote necháme pripiecť. Nakoniec spustíme pyrolitický cyklus a po jeho dokončení overujeme, ako kvalitne rúra nečistoty na rôznych miestach spálila.
Hlučnosť
Hodnotia tri osoby v priebehu fázy predhrievania v režime horúci vzduch, a potom pri fáze ochladenia so zapnutým ventilátorom.
Bezpečnosť
Testy bezpečnosti vychádzajú čiastočne z normy EN 60335-2-6. Skladali sa zo skúšok elektrickej, mechanickej a tepelnej bezpečnosti.
Skúška elektrickej bezpečnosti posudzuje ochranu spojenú s elektrickým prúdom a prítomnosť bezpečnostného značenia. Mechanická skúška overuje v súlade s normou bezpečnosť používania jednotlivých poschodí a políc v rúre, vrátane vysúvania roštov. Pri teste tepelnej bezpečnosti meriame teplotu povrchu rôznych častí rúry (sklenených dvierok, kontrolného panelu a ovládacích prvkov, rúčky), pri praktických skúškach pečenia aj pri pyrolitickom čistení (v rúrach bez pyrolýzy počas grilovania).
Parné rúry
V prípade rúr s parnou funkciou testovací program rozširujeme ešte o skúšky pečenia v pare, prípadne v kombinácii pary a ďalšieho programu. Skúšobnými pokrmami sú biely francúzsky chlieb z vody, múky a droždia; pudingový krém z mlieka, vajec a cukru; brokolica; filety z lososa so zeleninou.
Text „Ako testujeme“ zobrazuje najnovší testovací program. „Ako testujeme“ pre výrobky testované podľa starších testovacích programov nájdete pri príslušnom článku s testom.