Ako testujeme mikrovlnné rúry

Ako hodnotíme

Podiel skupiny skúšok na celkovom hodnotení.

  • príprava pokrmov: 50 %
  • ovládanie: 35 %
  • spotreba el. energie: 10 %
  • hlučnosť: 5 %

Limity hodnotenia

Niektoré čiastkové hodnotenia môžu byť limitované hraničnou hodnotou. V takom prípade nemusí celkové hodnotenie zodpovedať váženému priemeru čiastkových hodnotení. Dostatočná a horšia známka za bezpečnosť limituje celkové hodnotenie.

Príprava pokrmov

Pri skúškach prípravy pokrmov, hľadalo laboratórium najprv automatický program pre daný pokrm. Pokiaľ ho mikrovlnka nemala, postupovali odborníci podľa návodu na použitie. Keď ani tam neuspeli, nastavili program ručne. Rovnako postupovali, ak výsledky s automatickým alebo manuálnym programom neboli prijateľné. Do hodnotenia sme zahrnuli najlepší pokus.

Rozmrazovanie mletého mäsa: Úlohou bolo rozmraziť pol kila mletého hovädzieho mäsa zmrazeného na –20 °C. Po piatich minútach od dokončenia programu laboratórni pracovníci zmerali vnútornú a povrchovú teplotu celkovo na 22 miestach kocky mäsa. Hodnotenie zahŕňa aj dĺžku rozmrazovania.

Ohrev mrazených lazaní: Hodnotenie výsledkov rozmrazovania a následného zohrievania hotových lazaní zmrazených pri teplote -20 °C. Okrem vnútornej teploty meranej na šiestich miestach posudzovalo laboratórium aj senzorické vlastnosti pokrmu (vzhľad, farba, šťavnatosť a chuť zohriatych lazaní). Hodnotila sa aj celková dĺžka prípravy.

Rovnomernosť ohrievania hotového jedla: Hotový pokrm simulovala náhrada mäsa z bielkov, mlieka a cukru a dve porcie zemiakovej kaše z prášku (100 a 150 g). Laboratórne jedlo bolo najskôr uložené minimálne 12 hodín v chladničke, a potom putovalo do mikrovlnky. Po dokončení programu a minútovom odstátí merali sondy teplotu celkovo na 14 miestach zemiakovej kaše a 9 miestach náhradky mäsa. Posudzovali sa teplotné rozdiely v samotných zložkách aj v rámci celého pokrmu. Opäť sa počítal aj čas prípravy.

Ohrievanie vody: Detskú fľašu s objemom 330 ml naplnili experti z laboratória 180 ml vody. Umiestnili ju do stredu mikrovlnnej rúry a pustili ju na plný výkon 30 sekúnd. Potom vodu premiešali lyžičkou, počkali 20 sekúnd a zmerali teplotu.

Pri mikrovlnkách s funkciou grilu sme robili nasledujúce skúšky:

Grilovanie hrianok: Rúry s grilom sa päť minút rozohrievali a následne boli plátky svetlého toastového chleba bez kôrky poukladané na mriežku a opečené. Laboratórium posudzovalo výsledný efekt a sfarbenie hrianok a určili efektívnu oblasť grilovania (teda na akej ploche dokáže gril ideálne opiecť plátky chleba).

Grilovanie kurčaťa: Čerstvé chladené kura s hmotnosťou zhruba 1200 g sa pieklo kombináciou grilu a mikrovlnného ohrevu. V laboratóriu zmerali, po dokončení pečenia a dvojminútovom odstátí, teplotu na 14 miestach a hodnotili senzorickú kvalitu kurčaťa a celkový čas prípravy.

Pečenie pizze: V prípade mrazenej pizze sa posudzovala farba a prepečenie na povrchu aj zospodu, šťavnatosť, celková zmyslová kvalita aj dĺžka pečenia vrátane predhriatia.

Pri multifunkčných modeloch sme testovali aj teplovzdušnú funkciu.

Teplovzdušná funkcia: V laboratóriu sme skúšali pečenie malých koláčikov pomocou teplovzdušného ohrevu. Hodnotili sme sfarbenie a prepečenie, nárast objemu, celkový senzorický dojem a dĺžka prípravy. Okrem toho sme pri teplovzdušných mikrovlnkách posudzovali aj predhrievaniestabilitu teploty v rúre.

Ovládanie

V laboratóriu hodnotili návod na použitie, otváranie a zatváranie dvierok, vkladanie a vyberanie jedál. Rovnako posudzovali ovládacie prvky a nastavovanie manuálnych aj automatických programov, osvetlenie komory na pečenie, náročnosť čistenia, ako aj použitie osobami s handicapom (zhoršeným zrakom, alebo zníženou manuálnou zručnosťou).

Do celkovej známky za ovládanie sa premietlo aj vyhodnotenie veľkosti vnútorného objemu mikrovlnky, ktoré je založené na pomere celkového vonkajšieho objemu rúry a vnútorného využiteľného priestoru. Výpočet využiteľného objemu je založený na veľkosti valca, ktorého polomer tvorí najkratšiu vzdialenosť od osi otáčania k najbližšej stene alebo dvierkam a výšku predstavuje vzdialenosť medzi tanierom a stropom.

Spotreba elektrickej energie

V laboratóriu merali, koľko energie sa spotrebuje na ohrev jedného litra vody mikrovlnami. Následne určili energetickú efektivitu − ako pomer odmeraného príkonu a výkonu. Merali aj spotrebu energie v pohotovostnom režime a pri multifunkčných modeloch aj pri teplovzdušnej funkcii.

Hlučnosť

Traja odborníci subjektívne posudzovali hlučnosť mikrovlnnej rúry v priebehu činnosti.

Bezpečnosť

Elektrická bezpečnosť: Zahŕňa hodnotenie jednotlivých aspektov elektrickej bezpečnosti podľa normy EN 60335, časť 1 a 2-25.

Tepelná bezpečnosť: Pri rúrach s funkciou grilu aj horúceho vzduchu posudzovali v laboratóriu aj tepelnú bezpečnosť. Konkrétne sme merali teplotu na vrchnej strane rúry aj na dvierkach pri grilovaní (30 minút pri maximálnom výkone) a teplovzdušnom pečení (60 minút pri najvyššej teplote).

Prihlásiť