Majiteľov domácich pekární aj všetkých ostatných milovníkov pečenia by mohol zaujímať test sušeného droždia. V prvom kroku sme nechali skontrolovať, koľko sa v nich ukýva živých kvasiniek. Ukázalo sa, že pomerne dosť, napriek tomu sa medzi jednotlivými výrobkami ich počty líšili až stonásobne.
V ďalšej sérii skúšok laboratórium zisťovalo v troch pekárskych experimentoch, ako sušené droždie funguje v praxi. Praktické skúšky prebiehali pomocou jedného typu domácej pekárne, v ktorej sa pripravovali dva druhy chleba a sladká brioška. Príprava cesta, aj samotné pečenie sme vždy robili v rovnakých podmienkach, a preto výsledok závisel iba od schopnosti použitého droždia.
Na upečených výrobkoch laboratórium sledovalo, aký nadobudli objem a samozrejme aj vzhľad a textúru pečiva. Medzi jednotlivými výrobkami sa ukázali výrazné rozdiely. Dobre to bolo vidieť napríklad na výške bochníkov chleba a briošiek, ktorá sa pri najlepšom a najhoršom droždí líšila až o sedem centimetrov. Líšili sa, samozrejme, aj senzorické vlastnosti pečiva a laboratórium sa bohužiaľ stretávalo s celou škálou nedostatkov. Išlo napríklad o chyby kôrky, alebo nedopečenú striedku.