Po siedmich rokoch sme zopakovali test lístkového cesta. V obchodoch sme nakúpili 14 rôznych chladených polotovarov lístkového cesta. Väčšina z nich obsahovala margarín, no do výberu sme zaradili aj výrobky s maslom.
V prvej časti testu sme sledovali množstvo tuku a jeho zloženie. Test pred siedmimi rokmi v niektorých výrobkoch odhalil vysoké množstvo zdraviu nebezpečných transnenasýtených mastných kyselín, a preto táto analýza nemohla chýbať ani tentoraz. Tohtoročný test ukázal, že v tomto ohľade sa situácia výrazne zlepšila. Ďalším bodom testovacieho programu boli praktické skúšky pečenia. V laboratóriu sme sledovali, ako dobre cestá slúžia pri výrobe sladkého aj slaného pečiva. Dobrou správou je, že hoci sa výkony jednotlivých výrobkov líšili, žiadny nás pri pečení nesklamal.
Úspešne sa polotovarom darilo aj pri overovaní mikrobiologickej čistoty. Preverovali sme vzorky, ktoré boli v pôvodných obaloch skladované, podľa predpísaných podmienok, až do posledného dňa deklarovanej trvanlivosti. Na konci životnosti sme v ceste spočítali celkové množstvo mikroorganizmov a zvlášť ešte aj kvasiniek a plesní. Posledne menované sú najčastejšou príčinou toho, že sa lístkové cesto pokazí.