Vieme, že vás zaujíma kvalita základných potravín. Prinášame vám preto, po niekoľkých rokoch, znovu test polotučného mlieka. Hlavnou témou bolo porovnanie kvality trvanlivého a čerstvého mlieka.
Do laboratória sme poslali celkovo 25 vzoriek: 15 čerstvých a 10 trvanlivých mliek rôznych značiek aj pôvodu. Chemickými analýzami sme sledovali hlavné akostné parametre: obsah tuku, bielkovín a vápnika. Merali sme aj obsah vitamínov A, B2, počítali sme mliečnu mikroflóru a, samozrejme, prebehla aj ochutnávka.
Výsledky boli bezproblémové a všetky mlieka dokázali vyhovieť predpísaným akostným požiadavkám. Na hrane sa pohybovalo iba jedno trvanlivé mlieko, ktoré len tak-tak dokázalo vyhovieť zákonným požiadavkám na minimálny obsah tuku 1,50 %.
V celom teste držali spoločne krok čerstvé aj trvanlivé mlieko. Asi najvýznamnejšie sa líšila mikrobiologická čistota. Kým v mililitri trvanlivého mlieka nenájdete ani jeden mikroorganizmus, to isté množstvo čerstvého mlieka ich ukrýva menej ako desať. Konkrétne druhy mikróbov v čerstvom mlieku sme síce nezisťovali, všeobecne však ide o druhy odolné proti teplu. V nami zistených množstvách sú neškodné. Ak by ich človek prijal veľké množstvo, napríklad po vypití skazeného čerstvého mlieka, mohli by mu spôsobiť tráviace ťažkosti.
Výsledky senzorického hodnotenia potvrdili, že čerstvé mlieko chutí o trochu lepšie. Trvanlivé mlieka malo častejšie problémy s konzistenciou aj lahodnosťou chuti. V ostatných chemických analýzach sa obom skupinám darilo v podstate zhodne vzhľadom na neistotu merania. Významnejší rozdiel bol azda v obsahu vitamínu A, na ktorý bolo čerstvé mlieko trochu bohatšie.