Aktuálny potravinový test mliečnej čokolády s lieskovými orieškami sa zaoberá veľmi príjemnou témou. Pri výbere sme sa rozhodli pre drahšie výrobky s celými lieskovými jadrami. Do laboratória sme poslali 11 čokolád nemeckej, švajčiarskej, poľskej aj britskej proveniencie a dali sme preveriť kvalitu čokolády, orieškov aj lahodnosť chuti. K štyrom vybraným značkám sme navyše nakúpili zhodné výrobky v Nemecku a pri špeciálnej ochutnávke sme skúmali, či sa od seba naše a nemecké čokolády líšia.
Dôležité slovo v teste mali laboratórne analýzy obsahu kakaovej sušiny. Pomocou niekoľkých rôznych meraní sme zistili, koľko kakaového prášku a kakaového masla čokolády obsahujú. Zaujímalo nás, či výrobcovia splnili vlastné sľuby na etiketách aj požiadavky podľa predpisov (v mliečnej čokoláde ich má byť aspoň 25 %). Rovnako dôležité bolo meranie obsahu mliečnej sušiny, aj tu sme si mohli overiť, či výrobcovia vyhoveli predpísaným kritériám.
Do tretice sme sa pozreli na lieskové jadrá. Zaujímali nás dve veci: ich podiel v čokoláde a bezpečnosť. Po vylúpaní orechov a ich zvážení sme v nich dali preveriť prítomnosť plesní a jedovatých aflatoxínov, nebezpečných látok produkovaných plesňami. Dobrou správou je, že ani v jednom výrobku nebol dôvod na obavy.
Po chemických skúškach nasledovalo senzorické hodnotenie. Pri ňom komisia dvanástich hodnotiteľov posudzovala vzhľad, vôňu, konzistenciu a chuť čokolády vrátane chuti orieškov. Po tejto základnej ochutnávke absolvovali čokolády značiek Ritter Sport, Milka, Lidl/Fin Carré a Kaufland/K-Classic druhé kolo, pri ktorom sme ich pomocou špeciálnej skúšky porovnali s ich dvojníkmi nakúpenými v Nemecku. Výsledok tejto skúšky bol možno najväčším prekvapením. Rozdiel sa preukázal iba pri značke Milka a viac sa komisii páčila čokoláda predávaná u nás.