Omeleta, vajíčková nátierka, ruské vajce, škótske vajce, vajce do skla, vaječná tlačenka, piškóta, indián alebo žĺtkový venček. S vajcami sa stretáva pravdepodobne väčšina populácie. Buď v podobe samostatnej zložky pokrmov, alebo suroviny, ktorú nakupujeme v škatuľkách z recyklovaného papiera a používame pri pečení a varení.
Vo výžive človeka má vajce dôležité miesto. Bolo to tak už v čase, keď ešte nechoval sliepky a len vyberal hniezda vtákov. Vajcia sú totiž dôležitým zdrojom bielkovín.
Z pohľadu biologického je vajce pohlavnou bunkou samíc vtákov a obojživelníkov. Spotrebiteľsky vnímame vajce väčšinou slepačie a právne predpisy sa k pojmu vajcia stavajú rovnako. Vajce bez prívlastku znamená v potravinárstve vajce slepačie. Požiadavky na to, ako má vyzerať, ako má byť skladované, triedené a ako označované, nájdeme v európskom nariadení č. 589/2008.
Aké vajíčka môžeme nájsť na našom trhu? Koľko obsahujú prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín? Môžeme sa spoľahnúť na to, že budú v škatuľke všetky rovnako čerstvé? Prečítajte si náš test vajec.