Ak ste odkázaní na ponuku z obchodov, možno sa vám bude hodiť malá rekapitulácia. Na prvý pohľad môže spotrebiteľ rozlíšiť medzi čajmi sypanými a tými naporciovanými v nálevových vrecúškach. Oboje majú svoje výhody aj nevýhody. Pri sypaných čajoch lepšie vidíte, z čoho si nálev pripravujete, a môžete si ich dávkovať podľa svojho uváženia. Porciovaný čaj predstavuje pohodlnú manipuláciu pri príprave − výluh nie je potrebné precediť.
Bylinkové čaje musia obsahovať minimálne 50 % bylín, aby sa tak mohli označovať. Kúpiť si môžete jednodruhové (napríklad mätový, lipový kvet, materina dúška) a zmesi, ktoré majú najrôznejšie pomenovanie od Alpského vánku až po Močový mechúr. Vo vyhláške č. 330/1997 Zb. sa uvádza, ktoré bylinky sa môžu nachádzať v čajoch bez obmedzenia a ktoré len v určitých množstvách.
Komerčne sa sortiment čajov, z pohľadu druhov, rozdeľuje na ovocné, ktoré musia mať podľa vyhlášky aspoň 50 % sušeného ovocia, čierne, zelené a biele, ktoré pochádzajú z listov čajovníka, a bylinné spolu s funkčnými. Posledné menované čaje sú určené na liečbu alebo prevenciu neduhov a tvoria ich najčastejšie tiež bylinky. Do rozdelenia patria ešte čajové mixy, čo sú špeciálne balenia čajov, ktoré obsahujú jeho rôzne druhy.