S rozširujúcou sa ponukou domácich pomocníkov na trhu rastie aj počet prístrojov, ktorými vybavujeme svoje kuchyne. Hranice medzi niektorými z nich, napríklad medzi tyčovými mixérmi a elektrickými ručnými šľahačmi, sa pritom stierajú. Výrobu rovnakých pokrmov môžu zvládnuť oba druhy výrobkov. Zatiaľ čo pri tých prvých je základnou funkciou mixovanie a ocenia ich najviac rodičia malých detí, vyznávači polievok a omáčok, druhé použijete primárne na šľahanie či prípravu cesta a hodí sa najviac milovníkom domáceho pečenia.
Ten vie to a ten zase toto
Na trhu môžeme nájsť množstvo elektrických ručných šľahačov. Väčšinu z nich je nutné pri práci držať v ruke, no nájdu sa aj tie so stabilnou základňou (v našom teste išlo o dva zo sedemnástich modelov). Z funkčného hľadiska sú oba druhy rovnaké, a tak záleží len na vás, ktorý si vyberiete. Jednotlivé modely sa líšia aj rôznou úrovňou vybavenia. So základnými, teda šľahacími a hnetacími metlami, by ste mali zvládnuť vyšľahať šľahačku či sneh z bielkov a spracovať rôzne druhy cesta. Pokročilé vám umožnia aj ďalšie činnosti, napríklad mixovanie detskej výživy či smoothie (v našom teste sú vybavenejšie štyri zo 17 modelov).
Pred výberom dobre zvážte, či potrebujete pokročilý model, alebo vám stačí ten základný. Jednotlivé výrobky sa ďalej líšia rozptylom rýchlostných stupňov alebo prídavnými funkciami. Medzi ne patrí napríklad praktické turbo, ktoré umožňuje okamžite zvýšiť výkon na maximum.
Nechcenému šmýkaniu šľahača v ruke môže zabrániť protišmyková rukoväť, ktorá nie je samozrejmosťou. Medzi nami preverovaním modelmi ňou disponuje necelá tretina. V obchode často zanedbávaná, v kuchyni však veľmi dôležitá, je tiež dostatočná dĺžka kábla. Všeobecne platí, že by kábel nemal byť kratší ako jeden meter.
Pekáreň a cukráreň
Funkcie, teda procedúry šľahanie a miesenie, považujeme pri šľahačoch za najdôležitejšie, preto sa na celkovom hodnotení podieľajú najviac. Na účely testu sme časť laboratória premenili na zázemie pekárne či cukrárne. Na testovacích plochách ležala múka, vajcia, smotana, kvasnice a ďalšie ingrediencie. Okrem nich a testovaných výrobkov by ste v laboratóriu počas testu našli rôzne odmerky alebo napríklad časovače. Na posúdenie, ako dobre si šľahač poradí s bežnými úlohami, sme s nimi vyrábali sneh z bielkov, šľahačku, liate aj linecké cesto a cesto na chlieb.
Okrem funkcií sme preverovali aj hlučnosť prístrojov, ktorá bola v mnohých prípadoch veľmi vysoká, jednoduchosť ovládania alebo kvalitu spracovania. Výsledky všetkých testovaných kategórií nájdete v našom teste.