Pre mnohých spotrebiteľov môže byť technológia indukčnej varnej dosky záhadou. V skutočnosti je celkom jednoduchá. Na rozdiel od plynových horákov alebo klasických elektrických dosiek pracuje na princípe elektromagnetickej indukcie, keď sa umiestnením nádoby na dosku vytvára silné magnetické pole. Indukčná cievka, ktorá je v doske umiestnená, sa aktivuje dotykom dna hrnca (samozrejme na zapnutej platničke). Neohrieva sa tak najprv platnička, ktorá by potom teplo odovzdávala, ale rovno dno nádoby.
Indukčné varné dosky by mali byť rýchle, bezpečné, ľahko udržiavateľné a mali by tiež spotrebovávať málo energie. Výhodou niektorých z nich je aj flexi zóna, teda plocha, ktorá má umožniť použitie niekoľkých menších nádob alebo jednej veľkej aj mimo priestoru platničiek. V našom teste sme sa zamerali práve na výrobky, ktoré disponujú týmto „zlepšovákom“. Ako cenový strop sme zvolili 550 €.
Okrem efektivity flexi zóny sme výrobky podrobili ďalším praktickým testom, napríklad výrobe palaciniek, ohrevu vody alebo udržiavaniu nízkych teplôt. Okrem praxe sme hodnotili napríklad aj jednoduchosť ovládania, spotrebu elektrickej energie alebo oblasť bezpečnosti.
Nech už si však vyberiete akúkoľvek z indukčných varných dosiek, nezabudnite na použitie vhodného riadu s feromagnetickým dnom. Ako ho spoznáte? Na dne by malo mať grafický symbol cievky alebo jednoduché slovné označenie „induction“. Ak si nie ste istí, či si váš riad s indukčnou doskou bude rozumieť, môžete ho podrobiť jednoduchému testu. Na dno daného hrnca či panvice skúste priložiť magnet. Ak sa na riad prichytí, vyhrali ste. Všeobecne platí, že na indukciu môžete používať kovové nádoby, napríklad z ocele, vrátane smaltu. Naopak, sklo alebo keramika na tomto type varnej dosky nemajú čo robiť.