Tuky na pečenie a 100 % tuky sme porovnávali po troch rokoch. Vtedy skoro polovica výrobkov doplatila na vysoký podiel škodlivých transmastných kyselín a skončili preto v našom teste s nedostatočnou známkou. Ako sa situácia odvtedy zmenila? Používajú výrobcovia iné technologické metódy, aby zaistili, že sa transmastné kyseliny nebudú v ich produktoch vyskytovať? Môžeme nakupovať rastlinné tuky bez obáv o svoje srdce a cievy?
Aby sme získali odpovede na tieto otázky, poslali sme do laboratória 12 rastlinných tukov na pečenie a osem 100 % rastlinných tukov, ktoré sú určené predovšetkým na vyprážanie. Hodnotili sme kvalitu použitých tukov aj ich zdravotnú neškodnosť. Nezabudli sme ani na senzorické posúdenie. Skúšky na obsah škodlivín - transmastných kyselín, MCPD esterov a glycidyl esterov - priniesli zaujímavé výsledky. Stále sa nájdu výrobky, ktoré prepadli, ale aj také, ktoré by sme vám do jedálneho lístku odporúčali pridať. Viac informácií sa dočítate v našom teste rastlinných tukov na pečenie a 100 % tukov.