Existuje relatívne veľa spôsobov, ako zachovať ovocné prebytky zo záhrady na obdobie, kedy sa teploty blížia nule. Jedným z najstarších, nenákladných a veľmi obľúbených je sušenie. Dôležité je zaistiť ovociu prísun suchého vzduchu, ktorý prácu urobí sám. Popularite sušených jabĺk sa nemôžeme čudovať: sušené ovocie dokáže príjemnou sladkou chuťou prekonať kdejakú cukrovinku, navyše obsahujevlákninu, minerály a antioxidanty.
Pre svoju lahodnú chuť najskôr patrilo varené sušené ovocie na vianočný stôl už v 14. storočí. Neskôr, keď sa v českých domácnostiach začali objavovať vianočné stromčeky, plnilo sušené ovocie funkciu dnešnej čokoládovej kolekcie. Svoje miesto malo a dodnes má na vianočnom stole, kde supluje cukrovinky alebo rozširuje štedrú vianočnú ponuku dobrôt. Na rozdiel od dávnej minulosti však môžeme okrem dehydratovaných darov z českej záhrady na sviatočný stôl pridať aj trochu sušeného Orientu či Stredomoria v podobe datlí a fíg, bez toho by to predstavovalo pohromu pre našu peňaženku.
Neviditeľným nebezpečenstvom v sušenom ovocí môžu byť mykotoxíny a pesticídy, ktorých prítomnosť sme vo vybraných výrobkoch otestovali. V dobrej viere, že si kupujete zdravú sladkosť, môžete naraziť aj na sušené ovocie s pridaným cukrom. Viditeľné informácie o pridanom cukre často nájdete len v zložení a na prednej strane obalu chýbajú.